Een fonds van Goldman Sachs gokt op onroerend goed

Geschreven door: Jayson Derrick
december 22, 2020
  • Een Goldman Sachs fonds kocht een minderheidsbelang in een ander vastgoedfonds.
  • Oak Street koopt eigendommen en least de ruimte terug aan de verkopers.
  • Beleggingsondernemingen met sale-leaseback presteren beter dan hun tegenhangers in onroerend goed.

Een investeringsfonds van Wall Street-gigant Goldman Sachs Group Inc (NYSE: GS) gokt op winkels, magazijnen en ander onroerend goed, aldus The Wall Street Journal.

Sale-leaseback strategie

Een Goldman Sachs-fonds genaamd Petershill kocht een minderheidsbelang in een ander fonds genaamd Oak Street Real Estate Capital. Oak Street werd gelanceerd in 2009 en heeft sindsdien meer dan $ 6,5 miljard aan kapitaal opgehaald. Het fonds richt zich op het verwerven van onroerend goed en vervolgens op het verhuren van ruimte aan winkelhuurders.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het is niet duidelijk hoeveel Goldman in Oak Street heeft geïnvesteerd en Goldman kan veel op tafel brengen. Met name zullen toekomstige fondsenwervingscampagnes een stuk eenvoudiger zijn omdat de naam van Oak Street verbonden is met Goldman en kan rekenen op Goldman’s wereldwijde rolodex van rijke investeerders en instellingen.

Goldman kan Oak Street volgens WSJ ook helpen om uit te breiden buiten de huidige markt van de VS en Canada. Oak Street kan zichzelf ook presenteren aan drogisterijketens, retailers, logistieke bedrijven en andere bedrijven die mogelijk geïnteresseerd zijn in een sale-leaseback deal.

Deze bedrijven zouden profiteren van een geldinjectie uit de eenmalige opbrengst van een verkoop. Ook zijn winkelketens en andere bedrijven meestal niet actief in het bezit van onroerend goed en willen ze misschien niet omgaan met de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het bezitten van land.

Marc Zahr, medeoprichter en Chief Executive van Oak Street, vertelde WSJ dat de totale waarde van alle investment-grade bedrijven in de VS en Canada alleen al $ 8,3 biljoen bedraagt. Het cijfer is globaal ongeveer vier keer zo groot.

Op zoek naar meer vastgoednieuws en -analyse? Bekijk deze Invezz-pagina.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Vreemde timing voor een deal?

De timing van Goldmans uitbreiding naar een onroerendgoedtransactie kan voor sommigen vreemd lijken, aangezien de volledige impact van de COVID-19 pandemie op onroerend goed niet bekend is. Maar gegevens van Green Street, een bedrijf voor analyse van commercieel onroerend goed, vertellen een ander verhaal.

In april was 25% van de huurders niet in staat om de huur te betalen die verschuldigd was aan een openbaar bedrijf dat Green Street volgt. In december is dit cijfer sindsdien gedaald tot 10%.

De aandelen van openbare sale-leaseback vastgoedbeleggingsfondsen hebben het beter gedaan in tegenstelling tot hun andere tegenhangers in onroerend goed. In het bijzonder zijn de aandelen van een sale-leaseback bedrijf met 20% gedaald sinds het begin van de pandemie versus REIT’s in winkelcentra met 35% en REIT’s met strip centers met 23%.

Sale-leaseback bedrijven presteren meestal beter dan andere REIT’s omdat ze worden blootgesteld aan handige winkels en andere detailhandelaren die voorzien in dringende en onmiddellijke behoeften, zoals apotheken.

“Als je van je werk naar huis rijdt, wil je misschien even stoppen bij een buurtwinkel en iets kopen dat je nu nodig hebt”, vertelde Spenser Allaway, een analist van Green Street, aan WSJ. “Dat ga je niet op Amazon bestellen.”