Alibaba wordt geconfronteerd met een antitrustonderzoek

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on dec 24, 2020
  • Alibaba Group wordt geconfronteerd met een antitrustonderzoek.
  • China heeft de beursgang van Ant Group in november opgeschort.
  • Alibaba Group Holdings zegt mee te zullen werken aan het onderzoek.

De Chinese antitrustregelgever zei donderdag dat het een onderzoek was gestart naar de e-commercegigant Alibaba Group (HKG: 9988). De aan Ant Group gelieerde onderneming van het technologiebedrijf, volgens de State Administration for Market Regulation (SAMR), zal de komende weken worden opgeroepen voor een vergadering.

De in Hongkong genoteerde aandelen van Alibaba openden donderdag ongeveer 3,5% lager en daalden het volgende uur nog eens 5%. Met £ 21,67 per aandeel zit de techgigant nu iets minder dan 10% hoger op de aandelenmarkt sinds het einde van maart, toen de COVID-19 beperkingen wereldwijd op hun hoogtepunt waren, van een dieptepunt van £ 16,14 per aandeel eind maart.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In een verklaring vorige week zei Alibaba dat gezichtsherkenning door Uygur-tracking de bedrijfswaarden schond, omdat het de software verwijderde na zware kritiek van het internationale forum.

China heeft de IPO van Ant Group in november opgeschort

De sonde komt slechts een maand nadat China de beursgang van Ant Group had opgeschort, slechts twee dagen voordat zijn aandelen volgens plan in Hong Kong en Shanghai zouden debuteren. Het aan Alibaba gelieerde bedrijf zou naar verwachting £ 27,24 miljard ophalen bij zijn IPO, die waarschijnlijk de grootste ter wereld in de geschiedenis zou zijn.

In een redactioneel commentaar op donderdag zei de grootste krantengroep van China, People’s Daily:

“Als het monopolie wordt getolereerd en bedrijven de mogelijkheid krijgen om wanordelijk en barbaars uit te breiden, zal de industrie zich niet op een gezonde en duurzame manier ontwikkelen.”

De People’s Bank of China benadrukte donderdag ook in een aparte verklaring dat ze de komende dagen een ontmoeting heeft met Ant Group-functionarissen. De bank zei:

“De bijeenkomst zou Ant Group begeleiden bij het implementeren van financieel toezicht, eerlijke concurrentie en het beschermen van de legitieme rechten en belangen van consumenten.”

Alibaba zegt mee te zullen werken aan het onderzoek

Alibaba reageerde donderdag op het nieuws en beloofde medewerking aan het onderzoek. Ant Group zei donderdag ook dat het een prioriteit was voor het bedrijf om te voldoen aan de opgestelde wettelijke richtlijnen.

In een rapport dat in de eerste week van november werd gepubliceerd, zei Alibaba dat de omzet in het fiscale tweede kwartaal een jaar-op-jaargroei van 30% liet zien te midden van de aanhoudende COVID-19 crisis die de e-commerce sector de afgelopen maanden heeft aangewakkerd.

Alibaba debuteerde vorig jaar in november in Hong Kong tegen een prijs per aandeel van £ 18,84. Op het moment van schrijven wordt de e-commercegigant geschat op £ 470 miljard en heeft hij een koers / winstverhouding van 29,55.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld