Met de stijging van olieprijzen, haasten leveranciers zich niet om productie te verhogen

Geschreven door: Jayson Derrick
januari 12, 2021
  • De olieprijzen werden voor het eerst sinds februari vorig jaar boven de $50 verhandeld.
  • De olieprijs is sinds begin 2021 al 7% gestegen.
  • Amerikaanse schalieproducenten profiteren van hogere prijzen, maar zullen niet het aanbod opvoeren.

Amerikaanse futures op ruwe olie werden voor het eerst sinds februari 2020 ten noorden van $ 50 per vat verhandeld en Amerikaanse energie- en schalieproducenten haasten zich niet om te profiteren van de hoge prijs om de verkoop te verhogen, meldde The Wall Street Journal.

De olie herstelt zich

De olieprijzen kwamen in 2020 in de buurt van het niveau van $ 50 en tegen de tijd dat COVID-19 lockdowns werden aangekondigd, handelde olie rond de $ 33. Op het hoogtepunt van de marktvolatiliteit handelden de termijncontracten voor olie diep in de negatieve richting. Toen Amerikaanse staten hun economieën begonnen te heropenen en afsluitingsmaatregelen versoepelden, keerde de grondstof terug naar het niveau van $ 33.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Olie handhaafde het koopmomentum gedurende de zomermaanden en het bullish sentiment nam toe als reactie op de aankondiging van Pfizers vaccinonderzoek in november. In de eerste twee weken van 2021 steeg de olie met 7% tot ongeveer $ 52,25.

De stijging van de olie kan worden toegeschreven aan de aankondiging van oliegigant Saudi-Arabië dat het zijn olieproductie in februari zal verlagen, aldus WSJ. De verhuizing werd gezien als een bevestiging dat Saoedi-Arabië en zijn OPEC-bondgenoten stappen zullen ondernemen om de olieprijzen te ondersteunen in een tijd waarin de COVID-19 pandemie recordsterftecijfers registreert in veel landen.

Blijf op de hoogte van het laatste olienieuws op Invezz.com.

Olieproducenten haasten zich niet om de productie op te krikken

Amerikaanse schalieproducenten hebben geen haast om te profiteren van de gestegen olieprijzen om extra inkomsten te genereren. In plaats daarvan zullen bedrijven een deel van hun huidige inkomsten toewijzen om schulden af te betalen en aandeelhouders te belonen met rendement.

Energiebedrijven erkennen misschien ook dat er simpelweg geen overmatige vraag is waaraan het kan voldoen, dus het verhogen van het aanbod zou geen goed doen. Richard Dealy, Chief Operating Officer van Pioneer Natural Resources Co (NYSE: PXD), vertelde WSJ bijvoorbeeld dat de wereld op dit moment geen extra olie nodig heeft. Als zodanig, voegde hij eraan toe, “er is geen grote reden om te de output te verhogen”.

Pioneer verwacht de groei van de olieproductie in 2021 te verhogen tot niet meer dan 5%, terwijl dit jaar ook een nulgroei op tafel ligt.

Worstelende en gekneusde oliemaatschappijen waren niet in staat om met winst te werken met een oliehandel van minder dan $ 50 per vat. Met $ 50 wordt olie verhandeld op een goede plek waar bedrijven met winst kunnen werken, terwijl de prijzen die consumenten betalen geen grote zorg zijn.

Pad terug naar niveaus van 2019

De olieprijzen zouden in de komende maanden kunnen terugkeren naar het niveau van vóór de pandemie. Gary Ross, CEO van Black Gold Investors, vertelde WSJ dat olie zou moeten profiteren van de grote opgekropte vraag van mensen die willen reizen wanneer het veilig is om dat weer te doen en olie zal voor de zomermaanden $ 60 bereiken.

“De vraag zal eerder terug zijn naar het niveau van 2019 dan mensen denken, waarschijnlijk tegen het derde kwartaal.”

Byron Wien en Joe Zidle van Blackstone voorspelden afzonderlijk in hun “Ten Surprises” vooruitzichten voor 2021 dat olie een opwaarts potentieel heeft tot $ 65 per vat en dat energieaandelen sterke presteerders zullen worden.