Robinhood neemt van de armen en geeft aan de rijken

By: Charlie Hancox
Charlie Hancox
Naast zijn passie voor handel vertegenwoordigde Charlie Groot-Brittannië en won nationale kampioenschappen als waterpolospeler. Als beginnend filmregisseur won hij… read more.
on jan 28, 2021
  • Robinhood beperkt de aankoop van $AMC en $GME na WallStreetBets volatiliteit.
  • Retailbeleggers walgen van 'flagrante manipulatie van de vrije markt'.
  • Heeft het huis alweer gewonnen?

‘In het licht van de huidige marktvolatiliteit beperken we transacties voor bepaalde effecten tot het sluiten van posities, waaronder $AMC en $GME.’ Dit is de verklaring op de officiële Twitter-pagina van Robinhood.

Nou, daar hebben we het. Wanneer de kleine beleggers eindelijk de overhand krijgen van de grote instellingen, beginnen ze vals te spelen. Dit is een absoluut schandelijke zet van Robinhood, een populaire Amerikaanse makelaar met meer dan 13 miljoen gebruikers.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Beleggers zijn verontwaardigd over de potentieel illegale en ondemocratische beslissing, misschien wel het meest flagrante voorbeeld van marktmanipulatie dat we ooit hebben gezien. Robinhood slaagt er op geen enkele manier in om zich uit deze situatie te ontworstelen zonder de woede van de retailbeleggingsgemeenschap onder ogen te zien, die weigeren stilletjes ten onder te gaan …

Deze laatste ontwikkeling is een klein deel van een veel bredere kwestie: De gemiddelde persoon zal altijd volgens andere regels spelen dan mensen met enorme rijkdom.

WallStreetBets legt de realiteit van de aandelenmarkt bloot

Sinds WallStreetBets zijn enorme koop van GameStop (GME) aandelen uitvoerde, waren sociale media overspoeld met positiviteit. Jarenlang hebben instellingen met enorme shortposities het moeilijk gemaakt en toen de markt gisteren op 27 januari sloot, zagen we eindelijk een licht aan het einde van de tunnel.

Dat is tot vanmorgen, toen Robinhood besloot dat rijke bankiers en fondsmanagers naar hun zin te veel geld hebben verloren.

Robinhood benadeelt zijn gebruikers

Toen de markt vanmorgen opende, besloot Robinhood – een platform dat trots zegt ‘We zijn allemaal investeerders … Onze tijd is nu’ – dat onze tijd in feite om is. Voor aandelen die het doelwit waren van gamma- en short squeezing, zoals GameStop (GME) en AMC Entertainment Holdings (AMC), kunnen individuen geen koopposities meer openen; ze kunnen alleen verkopen.

Interessant is dat, omdat er nu geen mogelijkheid is tot een bullish momentum als gevolg van nieuwe aankopen, particuliere beleggers gedwongen worden hun posities met verlies te sluiten, aangezien het establishment een brede correctie invoert om ons allemaal weer op onze plaats te krijgen. Het dwingt in wezen kleine beleggers om hun winst af te staan.

Voor een platform dat beweert ‘financiën voor iedereen te democratiseren’, zou deze stap de duidelijkste indicatie moeten zijn dat makelaars zoals Robinhood niet te vertrouwen zijn. De boodschap is luid en duidelijk: het huis wint altijd.

Een kapot systeem: marktmanipulatie op zijn ergst

De volledige weigering om retailbeleggers een gelijk speelveld te bieden, werd gisteren geïllustreerd door Adena Friedman, de CEO van de NASDAQ. Ze verklaarde dat de handel binnenkort zou kunnen worden opgeschort vanwege vermoedens van ‘marktmanipulatie’.

Er zijn duidelijk geen wetten overtreden door WallStreetBets, maar Friedman heeft besloten dat vermoedens van marktmanipulatie alleen gelden voor mensen zonder superjachten. Het is een schop in het gezicht voor degenen die, misschien naïef, geloofden dat wereldwijde financiële systemen niet tegen ons werkten. Als dit geen bewijs is van de noodzaak van decentralisatie en de opkomst van cryptocurrencies, weten we niet wat het is.

In het licht hiervan zou u kunnen overwegen om meer te leren over cryptocurrency. Er zijn verschillende cursussen op onze website die u op het goede pad kunnen helpen.

Een terugslag van de gemeenschap

De gemeenschap is verbijsterd over de actie van Robinhood, die duidelijk heeft aangetoond dat de makelaar volledig gericht is op hedgefondsen.

Misschien wel het belangrijkste is dat Alexandria Ocasio-Cortez – een lid van de United States House Committee on Financial Services – een mogelijke hoorzitting over de kwestie heeft gesteund.

Wat zou u moeten doen?

Velen op sociale media beschouwen het vasthouden aan hun positie als meer dan alleen marges. Het wordt door velen gezien als een politiek standpunt tegen het establishment. U moet zich afvragen of u het zich kunt veroorloven om nog meer van het geïnvesteerde geld te verliezen en of u denkt dat de gamma- en short squeezing succesvol zullen zijn.

Het lijkt erop dat particuliere beleggers dit keer misschien genoeg hebben gehad.

Herziening van onze recensie

We hebben Robinhood in het verleden besproken, maar in de nasleep van dit schandaal zullen we het te zijner tijd opnieuw bekijken en herzien – probeer in plaats daarvan deze alternatieven. Dit schandalige gedrag moet worden berispt.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld