Unilever zei dat de nettowinst in het boekjaar 2020 is gedaald

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on feb 4, 2021
  • Unilever zei dat de nettowinst in het boekjaar 2020 is gedaald tot £4,93 miljard.
  • De multisector-retailer rapporteert een omzet van £44,77 miljard.
  • Unilever keert per kwartaal 38 pence dividend uit.

Unilever plc (LON: ULVR) zei donderdag dat de nettowinst in het boekjaar 2020 daalde. Het bedrijf rapporteerde een lager dan verwachte winst voor het jaar als gevolg van de aanhoudende coronaviruspandemie die zijn activiteiten verstoorde. Voor 2021 sprak Unilever echter het vertrouwen uit dat het herstel aanstaande is.

De COVID-19 crisis heeft tot dusver meer dan 104 miljoen mensen wereldwijd besmet en meer dan 2,2 miljoen doden veroorzaakt. Jefferies analisten gaven donderdag commentaar op het financiële rapport van Unilever en zeiden:

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

“Langzamere opkomende markten in het vierde kwartaal is de hoofdoorzaak van de top-line misser volgens schattingen van Jefferies, die zich afspeelt tegen een achtergrond van uitgebreide wereldwijde lockdown-activiteiten.”

Unilever rapporteert een omzet van £44,77 miljard

De eigenaar van wereldberoemde consumentenmerken, waaronder Dove zeep en Ben & Jerry’s ijs, zei dat de nettowinst in het onlangs afgesloten financiële jaar £ 4,93 miljard bedroeg. Ter vergelijking: het rapporteerde een iets hogere nettowinst van £ 4,97 miljard in het boekjaar 2019.

Het bedrijf stelde een consensus samen voor een nettowinst van £ 6,19 miljard over het hele jaar. Unilever zei donderdag ook dat de omzet in het afgelopen jaar is gedaald tot £ 44,77 miljard, vergeleken met £ 45,89 miljard een jaar geleden.

Het bedrijf schreef de daling voornamelijk toe aan een impact van 5,4% op valuta-gerelateerde items. Ter vergelijking: de multisector-retailer had in het voorgaande kwartaal (Q3) een jaarlijkse groei van 4,4% in de onderliggende verkopen geboekt.

Unilever keert per kwartaal 38 pence dividend uit

Het bestuur van Unilever heeft donderdag 38 pence per aandeel aan driemaandelijks dividend goedgekeurd. Het bedrijf zei:

“We zullen waardecreatie op lange termijn realiseren door onze portefeuille verder te ontwikkelen en de winstgroei, een sterke cashflow en een groeiend dividend te stimuleren.”

In apart nieuws uit het Verenigd Koninkrijk zei het projectontwikkelingsbedrijf voor woningbouw, Barratt Developments plc, dat zijn winst in het fiscale eerste halfjaar was gestegen en kondigde het 7,5 pence per aandeel aan interimdividend aan.

Unilever-aandelen, die u hier online kunt leren kopen, openden donderdag ongeveer 2% lager en in het volgende uur nog eens 2%. Inclusief de prijsactie wordt het aandeel nu verhandeld tegen £ 41,50 per aandeel. Ter vergelijking: het was in maart 2020 gedaald tot slechts £ 37,26 per aandeel.

Unilever sloot vorig jaar gemiddeld bijna vlak op de aandelenmarkt. Op het moment van schrijven heeft de Britse multinational een marktkapitalisatie van £ 109,53 miljard en een koers-winstverhouding van 21,01.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld