DXY: Amerikaanse dollarindex trekt terug na NFP-gegevens

Geschreven door: Crispus Nyaga
februari 5, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex daalde vandaag na de niet-agrarische loonlijsten in de VS.
  • De economie voegde slechts 49.000 banen toe onder de geschatte 50.000.
  • Het werkloosheidspercentage daalde van 6,7% naar 6,3%.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) verlaagde een deel van zijn eerdere winsten nadat de VS de eerste niet-agrarische loonlijstcijfers van het presidentschap van Joe Biden had vrijgegeven. Het handelt op $ 91,20, wat iets onder het hoogste punt van deze week van $ 91,60 is.

Dollar index
Amerikaanse dollarindex trend

Amerikaanse niet-agrarische looncijfers

De Amerikaanse arbeidsmarkt maakte in januari een bescheiden herstel door, terwijl het land de strijd aangaat met de coronavirus pandemie.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Volgens het Bureau of Labor Statistics voegde de economie slechts 49.000 toe banen in januari na het afstoten van meer dan 140.000 een maand eerder. Deze lezing was slechter dan de 50.000 die analisten van Reuters verwachtten. Woensdag toonden gegevens van de Automatic Data Processor (ADP) aan dat de economie zo’n 140.000 banen toevoegde.

Het werkloosheidspercentage daalde tot 6,3%, terwijl de participatiegraad in januari daalde tot 61,4%. Ook bleef de loongroei stabiel op ongeveer 5,4%, terwijl het gemiddelde aantal werkuren toenam tot 35,0.

Eerder deze week toonden gegevens van Markit en het Institute of Supply Management (ISM) aan dat de PMI voor productie en diensten in januari boven de 50 bleef. Dit is een teken dat de economische groei begint aan te trekken nu het land zijn vaccinatieprogramma voortzet.

Toch heeft de VS nog een lange weg te gaan naar pre-pandemische niveaus, waar het werkloosheidspercentage 3,8% bedroeg. Uit gegevens die donderdag zijn vrijgegeven, blijkt inderdaad dat meer dan 700.000 mensen vorige week een werkloosheidsaanvraag hebben ingediend. In totaal bedragen de aanhoudende werkloosheidsaanvragen nog steeds meer dan 4 miljoen.

Deze cijfers kwamen op een moment dat de Senaat debatteert over Joe Biden’s stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen. Gisteren bleef de Senaat tot laat doorgaan met beraadslagen over belangrijke kwesties zoals het minimumloon. Daarom zouden de zwakke banencijfers het Congres meer onder druk kunnen zetten om meer stimulansen te geven. De dollarindex daalt ook nu traders verdere acties van de Federal Reserve gaan prijzen.

Technische vooruitzichten dollarindex

Dollar index
Dollarindex technische grafiek

De Amerikaanse dollarindex zette deze week zijn opwaartse trend voort, gedeeltelijk vanwege de zwakte van de samenstellende valuta’s. Op de 4-uur grafiek blijft het boven de oplopende trendlijn die de laagste niveaus deze week met elkaar verbindt. Het ligt ook iets boven de exponentiële voortschrijdende gemiddelden van 50 en 25 dagen en de Ichimoku-wolk.

Daarom blijft de trend, zelfs met de pullback, bullish zolang deze boven deze gemiddelden blijft. Een daling onder $ 91 maakt deze trend echter ongeldig.