De nettowinst van Barclays daalt met 38% naar £1,53 miljard

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on feb 18, 2021
  • Barclays plc zegt dat zijn nettowinst in 2020 met 38% is gedaald tot £1,53 miljard.
  • De Britse investeringsbank is van plan om over 2020 dividend uit te keren.
  • Barclays kondigt plannen aan om £700 miljoen aan aandelen terug te kopen.

Barclays plc (LON: BARC) zei donderdag dat de nettowinst in 2020 jaar op jaar met 38% daalde tot £ 1,53 miljard. De bedrijfs- en investeringsbank zag echter een winstgroei van 29% op jaarbasis tot £ 2,55 miljard. Chief Executive James Edward Staley gaf donderdag commentaar op het financiële rapport en zei:

“2020 heeft de waarde aangetoond van ons gediversifieerde bankmodel, dat zelfs in een moeilijke macro-economische periode veerkrachtige groepsresultaten heeft opgeleverd, aangedreven door de prestaties van onze CIB.”

Barclays rapporteert £7,61 miljard aan inkomsten uit zijn marktsegmenten

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Barclays zei dat het £ 7,61 miljard aan inkomsten genereerde uit zijn marktsegment, wat neerkomt op een stijging van 45% in vergelijking met het voorgaande jaar. De lage economische activiteit, aldus de Britse multinational, en de bijzondere waardeverminderingen in 2020 resulteerden in een verlies van £ 388 miljoen voor zijn kaart- en betalingseenheid.

Volgens de investeringsbank heeft het in de laatste drie maanden van 2020 £ 492 miljoen gereserveerd om slechte leningen te dekken die zijn toegeschreven aan de aanhoudende COVID-19 crisis die tot dusver meer dan 4 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk heeft besmet en iets onder de 119 duizend doden heeft veroorzaakt. In totaal legde Barclays vorig jaar £ 4,84 miljard opzij – een stijging van meer dan 100% ten opzichte van 2019.

In apart nieuws uit het VK zei Royal Dutch woensdag laat dat het zijn activa van Kaybob Duvernay zal afstoten.

Barclays kondigt plannen aan om £700 miljoen aan aandelen terug te kopen

Barclays sprak donderdag ook het vertrouwen uit dat het dividend zal uitkeren over het recentelijk afgesloten jaar. Het kondigde ook plannen aan om aandelen terug te kopen met een waarde van maximaal £ 700 miljoen. In een aankondiging in oktober zei CEO Staley dat hij nog een paar jaar verbonden zal blijven met de in Londen gevestigde bank.

Andere prominente cijfers in Barclay’s financiële update van donderdag zijn onder meer een stijging van 31% van de inkomsten uit aandelen en een stijging van 53% van het segment vastrentende waarden, valuta’s en grondstoffen. De financiële dienstverlener zei ook dat de bankkosten in 2020 met 8% zijn gestegen.

Barclays aandelen openden donderdag ongeveer 2% lager en verloren het volgende uur nog eens 1,5%. Het aandeel wordt nu verhandeld tegen een prijs per aandeel van £ 1,49 na herstel van een dieptepunt van 81 pence per aandeel in april 2020.

Barclays presteerde vorig jaar vrij somber op de aandelenmarkt met een jaarlijkse daling van meer dan 25%. Op het moment van schrijven wordt het geschat op £ 26,26 miljard en heeft het een koers-winstverhouding van 13,27.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld