“Noem Lucid Motors geen autofabrikant”, zegt de CEO

Geschreven door: Jayson Derrick
februari 24, 2021
  • Lucid Motors wordt een naamloze vennootschap via een SPAC-deal.
  • Lucid Motors heeft een groot concurrentievoordeel ten opzichte van zijn rivalen.
  • Lucid verwacht tegen 2026 $2.885 miljard aan EBITDA te genereren.

Lucid Motors bevestigde een fusieovereenkomst met het special purpose acquisitiebedrijf (SPAC) Churchill Capital om de elektrische autofabrikant en Tesla Inc (NASDAQ: TSLA) rivaal op de openbare markt te brengen. Vooruitlopend op de IPO-lancering heeft Lucid CEO Peter Rawlinson een boodschap aan investeerders: we zijn een technologiebedrijf.

‘De beste technologie ter wereld’

Lucid brengt “de beste technologie ter wereld” op de markt en de waardering van het bedrijf ter waarde van $ 60 miljard valideert en onderschrijft de technologie ervan, zei Rawlinson op CNBC. Met name de geavanceerde technologie van Lucid komt tot uiting in de batterijtechnologie die al elk voertuig in ’s werelds toonaangevende EV-raceserie aandrijft.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De batterij van Lucid kan 500 mijl op één lading weerstaan en daarmee ligt hij voor op alle andere EV-concurrenten. Naast een toonaangevend bereik kunnen de batterijen van Lucid sneller volledig worden opgeladen dan zijn rivalen. Concreet kan een batterij in ongeveer 20 minuten voldoende worden opgeladen om 300 mijl te rijden, zei de CEO.

“Dit is technologie van de volgende generatie”, zei hij.

Als een extra functie kan een Lucid-auto ook dienst doen als voertuig-naar-elektriciteitsleverancier. Een auto kan zelfs een huis van stroom voorzien als dat nodig is.

Lucid sluit zich aan bij andere privébedrijven die via de SPAC-route toetreden tot de openbare markt. Hier is een Invezz-rapport over een deal in januari waarbij EVgo betrokken is.

Tech en veiligheid

De auto’s van Lucid hebben 32 sensoren aan boord en kunnen meerdere geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS) ondersteunen. Volgens de CEO maakt dit zijn auto’s tot de “meest uitgebreide en prachtig geïntegreerde censorsuites voor autonoom rijden en ADAS”, aldus de CEO.

Bovenop de bijna drie dozijn sensoren bevinden zich 14 camera’s, langeafstands- en korteafstandsradars, surroundradars en een 120 graden solid-state LIDAR.

Vertrouwen in het genereren van winst

Lucid verwacht tegen 2026 maar liefst $ 2.885 miljard aan EBITDA te genereren als onderdeel van “ambitieuze en realiseerbare” vooruitzichten, aldus de CEO. Het bedrijf kan zijn doel realiseren nadat het eind december 2020 de bouw van de eerste fabriek voor elektrische voertuigen in Noord-Amerika heeft voltooid.

“We hebben de expertise, we hebben het trackrecord van levering,” zei hij. “Wat nu echt belangrijk is, vooral de komende maanden, is dat we ons eerste product in productie krijgen. Dat is waar we achterlopen.”

SPAC-route via traditionele IPO

Lucid was een van de meest nauwlettende privébedrijven onder investeerders op weg naar 2021 die had kunnen kiezen voor een traditionele IPO-route in plaats van een SPAC-deal. Maar volgens Rawlinson hielp de SPAC-route hem “onze toekomst veilig te stellen” door meer dan $ 4,5 miljard op te halen.

“Dit betekent dat we ons bedrijfsmodel op een veilige manier kunnen versnellen”, zei hij. “En dit is echt belangrijk omdat de hele wereld moet overgaan op duurzame mobiliteit met technologie. En dit betekent dat Lucid een voortrekkersrol kan spelen in deze nieuwe beweging.”