AUD/USD onder druk in de aanloop naar het RBA rentebesluit

Geschreven door: Crispus Nyaga
maart 1, 2021
  • Het AUD/USD paar staat onder grote druk in afwachting van de RBA beslissing.
  • De bank verdubbelde maandag haar dagelijkse obligatieaankopen.
  • De Australische productiesector breidt zich uit.

De AUD / USD prijs herstelt zich vooruitlopend op het tweede rentebesluit van de Reserve Bank of Australia (RBA). Het paar handelt op 0,7725, wat boven het intradag dieptepunt van 0,7690 ligt.

AUD/USD
AUD/USD prijsactie

RBA beslissing op komst

Morgen komt de RBA met haar tweede rentebesluit van het jaar. Economen verwachten dat de bank haar nominale rente ongewijzigd zal laten op 0,10%. Ze voorspellen ook dat het zijn controle op de rentecurve en zijn programma’s voor het kopen van activa ongewijzigd uitbreidt.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De beslissing komt op een moment dat de bank haar dagelijkse obligatieaankopen heeft verdubbeld tot A$ 4 miljard. Het komt ook in een periode waarin meeste analisten die bij de banken en forex brokers werken zich concentreren op de meest recente obligatierendementen in de VS en Australië.

Vandaag daalde de tienjaarsrente op Australische obligaties van 1,72% naar 1,61%. Deze prestatie was relatief lager dan het hoogste punt van vorige week van 1,95%. De spread tussen de Amerikaanse en Australische rente heeft geholpen om het AUD / USD paar omhoog te duwen. In een nota vertelde een analist aan AFR:

“Het probleem voor de RBA is de relatieve omvang van de uitverkoop in Australië en wat dat zou kunnen betekenen voor de AUD. De actie van vandaag gaat over de RBA-signalering dat het krachtig zal optreden tegen een te grote stijging van de relatieve opbrengstniveaus.”

Ondertussen lieten de vandaag gepubliceerde gegevens zien dat de Australische economie zich op het herstelpad bevindt. Volgens de Australian Industry Group (AIG) steeg de PMI voor de verwerkende industrie van 55,3 in januari tot 55,8 in februari. En volgens Markit daalde de PMI van 57,2 naar 56,9. Een PMI-cijfer van 50 en hoger is een teken dat het goed gaat met de sector.

Volgens China Logistics en Markit daalde de PMI voor de verwerkende industrie echter tot iets boven de 50,0. De matige prestatie was vooral te danken aan de nieuwe maanjaarvieringen. Historisch gezien verminderen veel fabrikanten hun productie in deze periode.

Naast het RBA-tariefbesluit, zal de AUD / USD reageren op de laatste bouwgoedkeuringen en particuliere woninggoedkeuringen die morgen zullen verschijnen. Het reageert ook op de gebeurtenissen in de Verenigde Staten, waar het Huis van Afgevaardigden een stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen heeft aangenomen.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

AUD/USD technische vooruitzichten

USD/CHF
AUD/USD technische grafiek

De AUD / USD prijs steeg naar een laagste punt in de loop van de dag van 0,7775 en verlaagde vervolgens een deel van deze winsten tot de huidige 0,7730. Op de 4-uur grafiek bevindt de prijs zich langs de oplopende trendlijn die de laagste niveaus van november met elkaar verbindt. Het beweegt ook onder de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden en de belangrijke weerstand op 0,7820. Het is ook onder het oververkochte niveau gekomen. Daarom zal een nieuwe daling onder deze prijs extreem bearish zijn voor het paar.