DXY stabiel vóór NFP-gegevens en de toespraak van Powell

Geschreven door: Crispus Nyaga
maart 4, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex blijft stabiel voor de NFP-gegevens van morgen.
  • Het wacht ook op een toespraak van Jerome Powell.
  • Beleggers concentreren zich op de stijgende obligatierendementen.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) steeg vooruitlopend op een belangrijke toespraak van Jerome Powell en de aankomende gegevens over niet-agrarische loonadministratie (NFP). De index wordt verhandeld tegen $ 91,14, wat 1,50% boven het laagste niveau van vorige week is.

Jerome Powell toespraak

De dollar is gestegen ten opzichte van de meeste valuta’s terwijl forexbeleggers wachten op een verklaring van Powell. Hij zal spreken op de Job Summit van Wall Street Journal.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze toespraak is belangrijk vanwege de recente prestaties van Amerikaanse staatsobligaties. De rendementen op de 10-jarige, 5-jarige en 30-jarige Amerikaanse staatsobligaties zijn gestegen tot het hoogste niveau in meer dan 12 maanden. Dit is gebeurd omdat beleggers onlangs in grote hoeveelheden staatsobligaties hebben verkocht. Op de obligatiemarkt bewegen de rendementen omgekeerd evenredig met de prijzen.

US 10-year
Amerikaanse 10-jaars obligatierentes

Beleggers zijn van mening dat de Amerikaanse economie een sneller herstel zal hebben, geholpen door het aanstaande stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen. Een sneller herstel zal daarentegen leiden tot interventie door de Fed. Het zou de rentetarieven kunnen verhogen en zijn activa-aankopen kunnen afbouwen. In de toespraak van vandaag zullen analisten willen zien of Powell zijn taal zal veranderen. Een analist van een populaire forex- en CFD-makelaar zei:

“Nu de inflatieverwachtingen in de VS voor de komende vijf jaar een hoogste punt in 13 jaar bereiken en de financieringskosten op de lange termijn stijgen, staan centrale banken voor zware uitdagingen die investeerders geruststellen.”

De Amerikaanse dollarindex stijgt ook vooruit op de niet-agrarische loonaantallen van morgen. Economen die door Reuters zijn ondervraagd, verwachten dat de algemene arbeidsmarkt een bescheiden winst zal boeken. De mediane schatting is dat de economie vorige maand 182.000 banen heeft toegevoegd. Ze voorspellen ook dat het werkloosheidspercentage in januari is gedaald tot 6,1%, terwijl de lonen met 5% zijn gestegen.

Woensdag toonden gegevens van het ADP Institute aan dat de economie in januari slechts 117.000 banen toevoegde. Hoewel de ADP-gegevens meestal belangrijk zijn, verschillen ze meestal aanzienlijk van de gegevens die door de overheid zijn gepubliceerd.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Analyse van de Amerikaanse dollarindex

Dollar index
DXY grafiek

De dollarindex is de afgelopen dagen relatief volatiel geweest. Het wordt verhandeld tegen $ 91,15, wat iets boven de exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA) van 15 en 25 perioden ligt. De prijs is lager dan het hoogste punt van vorige week van $ 91,15, terwijl de Relatieve Sterkte Index (RSI) is gestegen. Daarom zou het op korte termijn kunnen blijven stijgen, aangezien de bulls zich richten op de belangrijke weerstand op $ 91,60. Een daling onder $ 90,62 maakt deze trend echter ongeldig.