DXY overgekocht na sterke niet-agrarische loonlijsten

Geschreven door: Crispus Nyaga
maart 5, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex heeft het overgekochte niveau bereikt.
  • De Amerikaanse economie heeft in februari van dit jaar 379.000 banen gecreëerd.
  • De senaat zal het stimuleringspakket van Biden ter waarde van 1,9 biljoen dollar bespreken.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) steeg naar het hoogste niveau sinds december vorig jaar na een toespraak van Jerome Powell. Het wordt verhandeld tegen $ 91,93, wat bijna 3% boven het laagste niveau van dit jaar is.

Dollar index
Amerikaanse dollarindex grafiek

Jerome Powell toespraak

In een verklaring gisteren zei Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, dat hij zich zorgen maakt over de volatiele markten. Hij herhaalde echter niet de precieze maatregelen die hij bereid is te nemen om de volatiliteit te verminderen. Ook zei hij dat het te vroeg was om het huidige beleid op te geven.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Toch zijn analisten van mening dat de markt de Federal Reserve voorloopt. Dit blijkt uit de recente prijsactie op de obligatiemarkt, waar de tienjarige rente is gestegen tot het hoogste niveau sinds 10 februari vorig jaar.

US 10-year bond yield
Amerikaanse 10-jaars obligatierentes

Verder is de goed bekeken 5-jaars break-even rente gestegen naar het hoogste niveau sinds 2008. Dit cijfer is afgeleid van de 5-Year Treasury Constant Maturity Securities.

Inflation expectation
5-jaars break-even rente

Dit sentiment is aanzienlijk gestegen, vooral nu de Amerikaanse Senaat beraadslaagt over het nieuwe stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen. De kans is groot dat alle democratische senatoren voor het wetsvoorstel zullen stemmen.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Amerikaanse niet-agrarische loonlijsten

De dollarindex reageert ook op de laatste Amerikaanse NFP-cijfers die vandaag zijn gepubliceerd.

Volgens het Bureau of Labor Statistics (BLS) heeft de Amerikaanse economie in februari meer dan 379.000 banen gecreëerd. Dit was een hoger cijfer dan de 40.000 banen die in januari werden gecreëerd. In dezelfde periode daalde het werkloosheidspercentage van U3 van 6,3% naar 6,2%, terwijl het U6-percentage 11,1% bleef

De participatiegraad bleef op 61,4% terwijl het gemiddelde uurloon op 5,3% bleef.

Economen verwachten dat deze trend zich zal voortzetten, geholpen door de aanstaande heropening van de economie naarmate het aantal gevallen van coronavirus daalt en vaccinaties toenemen.

Technische vooruitzichten Amerikaanse dollarindex

DXY
Dollarindex grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat de Amerikaanse dollarindex een sterke opwaartse trend heeft doorgemaakt. Het steeg naar een hoogste punt van $ 91,50 en kwam boven de belangrijke weerstand van $ 91,60 uit. De prijs is ook boven de Ichimoku-wolk en langs de bovenkant van de Bollinger Bands. De Relatieve Sterkte Index (RSI) is ook boven het overgekochte niveau gestegen. Hoewel de index mogelijk blijft stijgen, is er daarom een mogelijkheid van een terugval op korte termijn.