EUR/USD wankelt na de gemengde inflatiecijfers in de VS

Geschreven door: Crispus Nyaga
maart 10, 2021
  • De EUR/USD steeg licht nadat de VS gemengde CPI-cijfers publiceerde.
  • In totaal is de consumentenprijsindex in februari met 1,7% gestegen.
  • De focus verschuift naar het rentebesluit van de ECB.

De EUR / USD steeg licht na de relatief gemengde inflatiecijfers van de Amerikaanse consumenten en de start van het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

Amerikaanse inflatie

De consumentenprijzen vertoonden de afgelopen maanden een sterke opwaartse trend, nadat ze in 2020 waren gedaald tot een meerjarig dieptepunt. Volgens het Bureau of Labor Statistics (BLS) steeg de algemene consumentenprijsindex in februari met 0,4% na een stijging met 0,3% in de voorgaande maand. In totaal stegen de prijzen met 1,7% op jaarbasis.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De nauwkeurig bekeken kern-CPI steeg in februari met 0,1% na een stijging met 0,1% in januari. Op jaarbasis steeg het met 1,3%.

Verschillende factoren droegen bij aan een hogere consumenteninflatie in de Verenigde Staten. Ten eerste ondertekende Donald Trump in januari een stimuleringspakket van $ 900 miljard dat de meeste mensen $ 600 opleverde. Het verhoogde ook de werkloosheidsuitkeringen. Terwijl het wetsvoorstel in januari werd aangenomen, ontvingen veel mensen het geld in februari.

Ten tweede vertoont de prijs van ruwe olie een opwaartse trend. Inderdaad, Brent en de West Texas Intermediate (WTI) zijn dit jaar met meer dan 40% gestegen. Deze stijging kwam tot uiting in de meeste goederen, inclusief benzineprijzen.

Ten slotte is het aantal gevallen van coronavirus in de VS gestaag gedaald, geholpen door de aanhoudende vaccinaties. Dit heeft de bedrijfsactiviteiten gestimuleerd en de consumentenprijzen beïnvloed.

Daarom rekenen analisten een snellere inflatie in, nu de regering Biden nog een stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen ontketent.

Verder wankelde de EUR / USD prijs terwijl traders wachtten op de uitkomst van de rentevergadering van de ECB die vandaag van start ging. Analisten zijn van mening dat de ECB haar instrumenten voor respons op pandemieën stabiel zal houden. Het laat de rentetarieven in de negatieve zone en de kwantitatieve versoepeling op 1,8 biljoen euro.

EUR/USD technische vooruitzichten

Het EUR / USD paar steeg lichtjes toen forextraders de meest recente inflatiegegevens van de VS incalculeerden. Op de 3-uur grafiekbevindt het paar zich op hetzelfde niveau als de exponentiële voortschrijdende gemiddelden over 15 en 25 perioden. Ook zit de prijs tussen het standaard draaipunt en de eerste ondersteuning. Daarom kan het paar naar mijn mening in dit bereik blijven, in afwachting van het besluit van de ECB.