USD/TRY: Lira zakt nu de sterke inflatie de focus verschuift

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn vrouw, zoon… read more.
on apr 5, 2021
  • De USD/TRY steeg na de sterke Turkse inflatiecijfers.
  • De algemene consumentenprijsindex steeg jaar op jaar met 16,20%.
  • De producentenprijsindex steeg afgelopen maand tot 31,20%.

De USD / TRY prijs steeg licht na de relatief sterke Turkse inflatiecijfers en omdat er nog steeds sprake is van reflatie. Het steeg naar 8,2070, iets boven het dieptepunt van vorige week van 7,9915.

USD/TRY
USD/TRY grafiek

De Turkse inflatie blijft stijgen

Turkije stond onlangs in de schijnwerpers toen investeerders wachten op de volgende acties van de nieuwe gouverneur van de centrale bank. In een rapport van vandaag zei het statistiekbureau van het land dat de consumentenprijsindex (CPI) is gestegen van 0,91% in februari tot 1,08%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze stijging leidde tot een jaar-op-jaarwinst van 16,19%, wat iets hoger was dan de vorige 15,61%. Analisten verwachtten dat de gegevens zouden aantonen dat de prijzen stegen tot 16,11%. Op het hoogtepunt van de pandemie bedroeg de CPI 8,55%.

Ondertussen hebben de hogere olieprijzen de producentenprijsindex (PPI) opgeschoven van 1,22% naar 4,13%. Op jaarbasis steeg de PPI van 27,09% naar 31,20%. Vorig jaar daalde dit cijfer tot 1,7%.

Forex handelaren besteden veel aandacht aan de Turkse inflatiecijfers vanwege het recente besluit van Recep Erdogan. In maart verraste hij de markt toen hij de gerespecteerde gouverneur van de centrale bank, Naci Agbal, ontsloeg, die de lira vertrouwen had gegeven.

Doorgaans verhogen centrale banken de rentetarieven om de inflatie te vertragen. Erdogan en de nieuwe gouverneur van de Centrale Bank zijn echter van mening dat hogere rentetarieven leiden tot een hogere inflatie. Daarom zullen traders uitkijken naar zijn eerste CBRTY-bijeenkomst later deze maand.

De USD / TRY reageert ook op de reflatiehandel waar de dollar sterker is geworden ten opzichte van andere belangrijke valuta’s. Dit gebeurde nadat de VS sterke werkgelegenheidscijfers publiceerde, waardoor veel analisten snellere renteverhogingen door de Federal Reserve in begonnen te prijzen.

Technische vooruitzichten USD/TRY

USD/TRY
USD/TRY technische grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat het USD / TRY paar in één dag met meer dan 15% steeg na het besluit van Erdogan om de gerespecteerde gouverneur te ontslaan. Na een aantal van die winsten te hebben verdisconteerd, begint de prijs weer te stijgen na de laatste sterke inflatiecijfers. De prijs ligt nog steeds boven de voortschrijdende gemiddelden van 25 en 15 dagen. Het is ook langs het standaard draaipunt.

Daarom zou het paar kunnen blijven stijgen nu bulls de eerste resistance op 8.4100 richten. Deze voorspelling wordt ongeldig gemaakt als de prijs onder de eerste ondersteuning beweegt op 7,9520.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld