DXY stijgt na sterke cijfers over de consumenteninflatie

Geschreven door: Crispus Nyaga
april 13, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex steeg na de sterke CPI cijfers in de VS.
  • De algemene consumenten CPI steeg jaar op jaar met 2,6%.
  • De kern CPI steeg van 1,3% naar 1,6%.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) steeg na de laatste cijfers van de Amerikaanse consumenteninflatie. Het steeg naar $ 92,26, iets boven het dieptepunt van $ 92,0 van vorige week.

Amerikaanse consumenteninflatiecijfers

De consumentenprijzen stegen in maart toen de VS weer open gingen. Volgens het Bureau of Labor Statistics (BLS) steeg de algemene consumentenprijsindex van 0,4% in februari tot 0,6% op maandbasis. De prijzen stegen van 1,7% naar 2,6% op jaarbasis. Dit is hoger dan de doelstelling van 2,0% van de Federal Reserve.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In dezelfde periode steeg het kerncijfer voor de consumenteninflatie, exclusief de vluchtige voedings- en energieproducten, van 0,1% naar 0,3%. Het steeg van 1,3% naar 1,6% op jaarbasis.

De inflatiecijfers in de VS zijn gestegen als gevolg van de aanhoudende vaccinatiegraad die heeft geleid tot de heropening van veel staten. Als zodanig zagen sommige activiteiten die in de voorgaande maanden waren gedempt, robuuste prijzen. Verder speelden de gasprijzen een rol bij het stijgen van de prijs van ruwe olie.

Het belangrijkste was dat het recente stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen hielp. Het pakket zag dat veel volwassenen $ 1.400 stimuleringscheques ontvingen. Het pakket omvatte ook fondsen voor staten en lokale overheden en de verbeterde werkloosheidsverzekering.

Terwijl de consumentenprijzen zijn gestegen, heeft de Fed erop aangedrongen de rentetarieven niet te verhogen in een poging de economie te ondersteunen. Bovendien is het totale werkloosheidspercentage 6,0% en zitten miljoenen Amerikanen zonder werk. Later vandaag zullen verschillende Fed-leden zoals Raphael Bostic en Esther George praten en mogelijk het huidige beleid noemen. Donderdag reageert de dollarindex op de laatste Amerikaanse detailhandelsverkopen.

De Amerikaanse dollar steeg ten opzichte van alle valuta’s in de index. Het steeg met 0,48% ten opzichte van de Canadese dollar, 0,25% ten opzichte van de Zweedse kroon en 0,25% ten opzichte van de Zwitserse frank.

Technische vooruitzichten Amerikaanse dollarindex

US dollar index
Amerikaanse dollarindex grafiek

De Amerikaanse dollarindex vertoont een neerwaartse trend na begin dit jaar een hoogtepunt van $ 93,42 te hebben bereikt. Vandaag handelt het tussen het 23,6% en 38,2% Fibonacci-retracementniveau. Het is ook onder de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden gekomen. Het heeft ook een bearish vlagpatroon gevormd dat in het groen wordt weergegeven. Daarom zal de index waarschijnlijk lager uitvallen, aangezien bears zich richten op het retracementniveau van 50% op $ 91,55.