USD/TRY vormt een bullish wimpel voor de CBRT beslissing

Geschreven door: Crispus Nyaga
april 13, 2021
  • Het USD/TRY paar bevond zich in een consolidatiemodus voorafgaand aan het CBRT besluit.
  • Donderdag komt de bank met haar rentebesluit.
  • Uit gegevens die vandaag zijn gepubliceerd, blijkt dat de detailhandel in februari herstelde.

De USD / TRY zweeft dit jaar rond het hoogste niveau, nu traders nadenken over de positieve Turkse detailhandelsverkopen. De gegevens kwamen twee dagen voor op het nauwlettende rentebesluit van de nieuwe gouverneur van de Turkse centrale bank.

Turkish lira
Turkse lira grafiek

Detailhandel in Turkije

De Turkse detailhandelsverkopen herstelden zich in februari met 3,4% toen het land zijn economie bleef heropenen. Dit was een beter cijfer dan de stijging van 0,6% in januari. De stijging leidde tot een stijging van 4,6% op jaarbasis, beter dan de vorige 2,6%. Verdere gegevens lieten zien dat de industriële productie in februari met 8,8% is gestegen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze cijfers kwamen een week nadat de USD / TRY reageerde op de stijgende consumenteninflatiecijfers. Uit gegevens van het statistiekbureau bleek dat de consumentenprijzen jaar op jaar met 16,2% stegen, na een maand eerder met 15,6% te zijn gestegen. Deze stijging was voornamelijk het gevolg van het hogere transport en de alcoholische dranken.

Tegen deze achtergrond zal de CBRT vanaf morgen haar rentebesluit houden. Donderdagmiddag komt het met zijn tariefbesluit. Dit zal het eerste rentebesluit zijn van de nieuwe CBRT gouverneur, die lange tijd de lage rentetarieven heeft geprezen. Hij werd vorige maand benoemd nadat de vorige gouverneur de rentetarieven had verhoogd.

Aangezien de nieuwe gouverneur geen toespraak over het monetair beleid heeft gehouden, is het daarom relatief moeilijk te voorspellen wat hij zal doen. De mediane schatting is dat de bank de nominale rentetarieven ongewijzigd laat op 19,0%. Het laat ook de rentetarieven voor daggeldleningen en leningen op respectievelijk 17,50% en 20,50%.

Het besluit komt ook op een moment dat de Turkse regering haar vaccinatie inspanningen opvoert. De recente gegevens toonden aan dat meer dan 13,3% van de totale bevolking ten minste 1 dosis van het vaccin heeft gekregen. 9,3% van de bevolking heeft twee doses gekregen. Dit zijn relatief sterke cijfers onder opkomende landen.

Technische prognose USD/TRY

USD/TRY
USD/TRY technische grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat het USD / TRY paar de afgelopen dagen in een krap bereik zat. Dit is nadat het paar opstond na het ontslag van Naci Agbal. Het paar heeft wat lijkt op een bullish wimpelpatroon gevormd dat in groen wordt weergegeven. Het is ook boven de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden gestegen. U kunt meer leren over technische analyse in onze gratis forex trading cursus.

Daarom, naar mijn mening, zal het paar waarschijnlijk herstellen als de bulls zich richten op het hoogste punt van vorig jaar op 8.5812. Dit zal waarschijnlijk gebeuren als de CBRT beslissing gematigd is.