Antofagasta zegt dat de koperomzet in Q1 9,6% lager was

Geschreven door: Wajeeh Khan
april 21, 2021
  • Antofagasta plc zegt dat de koperomzet in Q1 9,6% lager was.
  • De mijnwerker meldt een daling van 5% kwartaal op kwartaal in de koperproductie.
  • Antofagasta aandelen daalden woensdag net onder de 3% in de premarket-handel.

Antofagasta plc (LON: ANTO) zei woensdag dat de koperproductie in het eerste kwartaal 5% lager lag dan in het voorgaande kwartaal, omdat de coronavirus pandemie de activiteiten bleef verstoren. COVID-19 heeft tot dusver meer dan 4,3 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk besmet en meer dan 127 duizend doden veroorzaakt.

Antofagasta aandelen daalden iets onder de 3% tijdens de premarket-handel op woensdag, maar herstelden bijna het volledige intradag verlies op de open markt. Met inbegrip van de prijsactie, wisselt het aandeel nu van hand tegen £ 18,47 per aandeel versus een lagere £ 15,02 per aandeel aan het begin van het jaar.

Antofagasta meldt 183 duizend ton koperproductie

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Antofagasta meldde dat de koperproductie in het kwartaal dat op 31 maart gesloten werd op 183.000 ton uitkwam. In het vierde kwartaal van 2020 had het iets meer dan 192 duizend ton koper geproduceerd.

Het FTSE 100 beursgenoteerde bedrijf zei dat de productie overeenkwam met de verwachtingen. De verkoop van koper, voegde Antofagasta toe, zag een daling van 9,6% tot 182.800 ton in het eerste kwartaal. Met 83 pence per pond waren de netto contante kosten 1,8% hoger in het eerste kwartaal. In apart nieuws uit het Verenigd Koninkrijk zei BHP Group dat zijn jaarlijkse ijzerertsproductie wordt verwacht tegen het einde van de verwachting.

Voor het volledige jaar verwacht Antofagasta dat de koperproductie zal dalen in het bereik van 730 duizend ton tot 760 duizend ton. De mijnwerker voorspelt gemiddeld 90 pence per pond aan netto contante kosten. De Britse multinational zei woensdag ook dat het het personeelsbestand van zijn uitbreidingsproject in Los Pelambres heeft ingekrompen. De zet, zo voegde het toe, heeft geen invloed op planningen of kosten.

De opmerkingen van Chief Executive Ivan Arriagada op woensdag

CEO Ivan Arriagada reageerde woensdag op de kwartaalupdate en zei:

“De kopermarkt blijft sterk presteren en we verwachten dat dit zal doorzetten aangezien de structurele vraag en aanboddynamiek een krappe fysieke markt ondersteunt. Ondertussen behouden we onze focus op kostenbeheersing en gedisciplineerde kapitaalallocatie. De richtlijnen voor productie, kosten en kapitaaluitgaven voor het volledige jaar zijn ongewijzigd, ervan uitgaande dat er vanwege de pandemie geen aanvullende nationale beperkingen worden opgelegd.”

In zijn eerdere rapport dat in maart werd gepubliceerd, noteerde Antofagasta een daling van de nettowinst van 6% in 2020.

Antofagasta presteerde vorig jaar grotendeels optimistisch op de aandelenmarkt met een jaarlijkse winst van meer dan 50%. Op het moment van schrijven wordt het geschat op £ 17,94 miljard en heeft het een koers-winstverhouding van 50,82.