American Airlines zwaait naar een groter dan verwacht verlies

Geschreven door: Wajeeh Khan
april 22, 2021
  • American Airlines zwaait naar een groter dan verwacht verlies in Q1.
  • De inkomsten van de luchtvaartmaatschappij zijn lager dan verwacht.
  • De gemiddelde dagelijkse cashverbranding van American Airlines daalde tot £19,47 miljoen.

American Airlines Group Inc. (NASDAQ: AAL) zei donderdag dat het naar een groter dan verwacht verlies is gegaan in het fiscale eerste kwartaal, aangezien de COVID-19 crisis grote schade aanrichtte aan de vraag naar vliegreizen. De omzet van de luchtvaartmaatschappij was lager dan wat analisten hadden verwacht, maar de cash burn bleef in het eerste kwartaal verbeteren. Chief Executive Doug Parker zei donderdag:

“Vooruitkijkend, met het momentum dat vanaf het eerste kwartaal aan de gang is, zien we tekenen van aanhoudend herstel van de vraag.”

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De aandelen van American Airlines zijn donderdag meer dan 2% gestegen in de premarket-handel. Met inbegrip van de prijsactie, wisselt het aandeel nu van hand tegen £ 15,57 per aandeel. Ter vergelijking: het was het jaar 2021 begonnen met een veel lagere £ 10,91 per aandeel. Als u online op de aandelenmarkt wilt beleggen, heeft u een betrouwbare effectenmakelaar nodig – hier is een vergelijking van de beste om de selectie voor u gemakkelijker te maken.

Resultaten versus de schattingen van analisten

American Airlines rapporteerde een nettoverlies van £ 900 miljoen in het eerste kwartaal, wat neerkomt op £ 1,42 per aandeel. In hetzelfde kwartaal vorig jaar bedroeg het nettoverlies een fors hoger bedrag van £ 1,61 miljard, of £ 3,79 per aandeel.

Gecorrigeerd voor eenmalige posten verloor de luchtvaartmaatschappij in het eerste kwartaal £ 3,11 per aandeel. American Airlines genereerde in het afgelopen kwartaal £ 2,89 miljard aan inkomsten, wat neerkomt op een enorme daling van 52,9% op jaarbasis.

Volgens FactSet hadden experts voorspeld dat het bedrijf in het eerste kwartaal £ 2,91 miljard aan inkomsten zou boeken. Hun schatting voor het gecorrigeerde verlies per aandeel werd beperkt tot een iets kleinere £ 3,10. Het nieuws komt een week nadat collega United Airlines in het eerste kwartaal een verlies van £ 970 miljoen had gemeld.

De gemiddelde dagelijkse cashverbranding van American Airlines daalde tot £19,47 miljoen

De bezettingsgraad, volgens het in Fort Worth gevestigde bedrijf, kwam uit op 59,5% in Q1, vergeleken met 72,7% vorig jaar en 63,3% verwacht. De passagiersinkomsten zijn in het afgelopen kwartaal met 58,6% gedaald. American Airlines verbrandde dagelijks gemiddeld 19,47 miljoen pond. In het voorgaande kwartaal (Q4) noteerde de gemiddelde dagelijkse cashburn op een hogere £ 21,63 miljoen.

In apart nieuws uit de Verenigde Staten publiceerde het rapporteringsbureau voor consumentenkrediet, Equifax, woensdag na de bel ook de beste kwartaalresultaten.

American Airlines presteerde vorig jaar grotendeels somber op de aandelenmarkt met een jaarlijkse daling van bijna 45%. Op het moment van schrijven wordt het op Nasdaq genoteerde bedrijf geschat op £ 9,72 miljard.