Anglo American meldt een productiestijging van 3% in Q1

Geschreven door: Wajeeh Khan
april 22, 2021
  • Anglo American meldt een productiestijging van 3% in Q1.
  • De multinationale mijnbouwonderneming verlaagde zijn jaarlijkse richtlijnen voor steenkool.
  • Anglo American is iets minder dan 20% hoger dan het begin van het jaar op de aandelenmarkt.

Anglo American plc (LON: AAL) rapporteerde donderdag een stijging van 3% in zijn productie in het eerste kwartaal. Het bedrijf verlaagde echter zijn jaarlijkse richtlijn voor steenkool (metallurgisch en thermisch).

Anglo American aandelen die u hier online kunt leren kopen, zijn donderdag geopend voor £ 30,62 op de aandelenmarkt en worden momenteel verhandeld voor £ 30,44. De mijnwerker had vorige week een recordhoogte van £ 32 per aandeel bereikt. Ter vergelijking: Anglo American was het jaar 2021 begonnen met een veel lagere £ 25,72 per aandeel.

De koperproductie van Anglo American stijgt met 9%

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Anglo American zei dat het 160 duizend ton koper produceerde in het kwartaal dat eindigde in maart, wat neerkomt op een jaarlijkse groei van 9%. De productie van platinagroepmetalen (PGM’s) daarentegen steeg in het eerste kwartaal met 7% tot 1,02 miljoen ounces. Met 16,2 miljoen ton was de productie van ijzererts, volgens het mijnbouwbedrijf, 1% hoger.

Voor 2021 als geheel voorspelt het bedrijf met hoofdkantoor in Johannesburg een toename van de productie van ijzererts, PGM’s en koper. Anglo American kocht vorig jaar Sirius Minerals voor £ 405 miljoen in contanten.

Volgens Anglo American bedroeg de diamantproductie in het eerste kwartaal 7,2 miljoen karaat, of 7% lager dan vorig jaar. De metallurgische kolenproductie, voegde de in Londen genoteerde onderneming eraan toe, daalde met 14% in het eerste kwartaal tot 3,3. miljoen ton, terwijl de productie van thermische steenkool terugliep tot 4,9 miljoen ton – een ruimere daling van 20%.

Anglo American produceerde 10.100 ton nikkel of 7% minder dan het vergelijkbare kwartaal van vorig jaar. De output van 905 duizend ton mangaanerts in het eerste kwartaal was 7% hoger op jaarbasis.

In apart nieuws uit het Verenigd Koninkrijk zei Informa plc dat het in 2020 tot een verlies is overgegaan als gevolg van de COVID-19 beperkingen.

Anglo American’s steenkoolrichtlijn voor het volledige jaar

Anglo American voorspelt nu tot 16 miljoen ton metallurgische kolenproductie dit jaar. Het verlaagde zijn thermische begeleiding voor het hele jaar tot 14 miljoen ton. CEO Mark Cutifani zei donderdag:

“De portefeuille van Anglo American wordt steeds meer gericht op metalen en mineralen die de toekomst mogelijk maken, met onze onlangs voorgestelde splitsing van onze thermische steenkoolactiviteiten in Zuid-Afrika, waardoor we verder in die richting gaan.”

Anglo American presteerde vorig jaar redelijk optimistisch op de aandelenmarkt met een jaarlijkse winst van meer dan 10%. Op het moment van schrijven wordt ’s werelds grootste platinaproducent geschat op £ 41,54 miljard en een koers-winstverhouding van 25,45.