Credit Suisse boekt in Q1 verlies door het Archegos schandaal

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on apr 22, 2021
  • Credit Suisse boekt in Q1 verlies als gevolg van het Archegos schandaal.
  • Chief Executive Thomas Gottstein zegt dat hij niet van plan is af te treden.
  • Investeringsbankieren en vermogensbeheer toonden veerkracht in het eerste kwartaal.

Credit Suisse Group AG (ETR: CSX) zei donderdag dat het nettoverlies in het eerste kwartaal £ 198,40 miljoen bedroeg, toegeschreven aan een treffer van ongeveer £ 3,41 miljard van het recente Archegos schandaal dat de robuuste prestaties van zijn investeringsbankieren ruimschoots compenseerde. vermogensbeheersegmenten.

De aandelen van Credit Suisse sloten de reguliere sessie donderdag ongeveer 1% hoger af. Het aandeel wordt nu verhandeld tegen een prijs per aandeel van £ 7,24. Lees meer over de volatiliteit van de aandelenmarkt.

Credit Suisse verlaagde het voorgestelde dividend en zag af van bonussen voor 2020

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Na het schandaal trad Lara Warner (Chief Risk and Compliance Office) onmiddellijk af. Brian Chin (CEO van de investeringsbank) zal ook op 30 april zijn functie neerleggen. Bovendien verlaagde de raad van bestuur van Credit Suisse het voorgestelde dividend en zag af van bonussen voor 2020 om kosten te besparen.

De gecorrigeerde netto-inkomsten, volgens de financiële dienstverlener, hadden kunnen stijgen tot £ 5,83 miljard (35% jaarlijkse groei) zonder het verlies van Archegos, waarna Credit Suisse investeerders voor contanten aanboort. Het bedrijf met hoofdkantoor in Zürich zal naar verwachting in het tweede kwartaal nog eens £ 472 miljoen rapporteren.

Exclusief het schandaal zei CEO Thomas Gottstein donderdag:

“Het was een van onze beste kwartalen in de geschiedenis van Credit Suisse. Absoluut het beste kwartaal van de afgelopen tien jaar. Het verlies dat we hadden in Archegos was onaanvaardbaar en we moesten maatregelen nemen op het gebied van managementwijzigingen. We verminderen onze blootstelling in dit bedrijf; we herzien onze risico’s, controles en systemen op dat gebied.”

Andere opmerkelijke cijfers in het rapport van Credit Suisse op donderdag omvatten £ 5,98 miljard aan netto-inkomsten en £ 3,07 miljard aan totale bedrijfskosten. CET1-kapitaalratio in Q1 bedroeg 12,2% versus 12,9% in het vergelijkbare kwartaal van vorig jaar.

Opmerkingen van CEO Gottstein in een interview met CNBC

Gottstein vertelde ook aan Geoff Cutmore van CNBC in een interview dat hij niet van plan is af te treden vanwege het Archegos schandaal.

“Kijk, dit is het moment voor actie, voor sanering en om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Dit is de tijd voor oplossingen. We hadden een erg moeilijk eerste kwartaal in termen van deze twee incidenten, maar tegelijkertijd bewezen de operationele prestaties die u in het eerste kwartaal zag, dat onze strategie klopte en dat we op de goede weg zijn.”

Credit Suisse heeft, volgens de CEO, geen “risicocultuurprobleem”. Op het moment van schrijven wordt de wereldwijde vermogensbeheerder geschat op £ 17,74 miljard en heeft hij een koers-winstverhouding van 8,70.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld