Southwest Airlines ziet een kleiner dan verwacht verlies in Q1

Geschreven door: Wajeeh Khan
april 22, 2021
  • Southwest Airlines rapporteert een kleiner dan verwacht verlies in Q1.
  • De omzet van de luchtvaartmaatschappij is in Q1 lager dan verwacht.
  • De gemiddelde dagelijkse cashverbranding van Southwest Airlines bedroeg £9,37 miljoen.

Southwest Airlines Co. (NYSE: LUV) rapporteerde donderdag een kleiner dan verwacht verlies in het fiscale eerste kwartaal. De inkomsten van de luchtvaartmaatschappij bleven echter in het eerste kwartaal achter bij de schattingen van analisten.

De aandelen van Southwest Airlines werden donderdag met meer dan 3% hoger verhandeld in de premarket-handel. Met inbegrip van de prijsactie, wisselt het aandeel nu van hand tegen £ 45,85 per aandeel. Ter vergelijking: het was het jaar begonnen met een veel lagere £ 32,47 per aandeel.

Resultaten versus de schattingen van analisten

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Southwest Airlines zei dat het nettoresultaat in het eerste kwartaal £ 83,63 miljoen bedroeg, wat zich vertaalt naar 13,70 pence per aandeel. In het vergelijkbare kwartaal van vorig jaar had het een nettoverlies van £ 67,77 miljoen geboekt, of 12,98 pence per aandeel.

In apart nieuws uit de Verenigde Staten publiceerde Chipotle Mexican Grill woensdag na de bel ook haar financiële kwartaalresultaten.

Gecorrigeerd voor eenmalige items verloor ’s werelds grootste goedkope luchtvaartmaatschappij £ 1,24 per aandeel. Southwest waardeerde zijn omzet in het eerste kwartaal op 1,48 miljard pond, wat neerkomt op een enorme daling van 51,5% op jaarbasis. Het winstrapport van Southwest komt op dezelfde dag dat collega American Airlines meldde dat het in het eerste kwartaal naar een groter dan verwacht verlies was gesprongen.

Volgens FactSet hadden experts voorspeld dat het bedrijf in het afgelopen kwartaal £ 1,49 miljard aan inkomsten zou behalen. Hun schatting voor het gecorrigeerde verlies per aandeel bedroeg £ 1,33 hoger. Op het moment van schrijven heeft Southwest Airlines een beurswaarde van £ 26,44 miljard.

De gemiddelde dagelijkse cashverbranding van Southwest Airlines bedroeg £9,37 miljoen

Het bedrijf met hoofdkantoor in Dallas zei dat de bezettingsgraad in het eerste kwartaal is gedaald tot 64,3%, vergeleken met 67,7% vorig jaar en 59,6% verwacht. Southwest Airlines verbrandde in het eerste kwartaal gemiddeld 9,37 miljoen pond per dag. In het tweede kwartaal verwacht het tot £ 2,88 miljoen aan gemiddelde dagelijkse cash burn.

Southwest verwacht nu een omzetdaling tot 45% in april en 75% tot 80% bezettingsgraad. In zijn eerdere richtlijnen had het deze maand een omzetdaling van maximaal 55% en een bezettingsgraad van 70% tot 75% verwacht. President Robert Isom zei donderdag:

“De pandemie is nog lang niet voorbij. We moeten blijven vechten als nooit tevoren en ervoor zorgen dat als de groene vlag valt, wij vooraan staat. Maar terwijl onze wereld dagelijkse vooruitgang boekt bij de vaccinatie inspanningen van COVID-19, keren klanten terug om te reizen, en het lijdt geen twijfel dat het tempo van het herstel versnelt.”