4 belangrijke punten uit het McDonald’s Q1 inkomstenrapport

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Terwijl Mr. Khan een academische achtergrond in de gezondheidszorg heeft, is beleggen zijn ware passie. Zijn hobby´s om te schrijven en… read more.
on apr 30, 2021
  • McDonald's staat bovenaan de schattingen van analisten voor Q1.
  • De fastfoodketen verwacht een groei van ongeveer 15% van de jaarlijkse systeembrede verkoop.
  • McDonald's aandelen openden donderdag meer dan 0,5% hoger op de aandelenmarkt.

McDonald’s Corp (NYSE: MCD) publiceerde donderdag zijn winstrapport voor het fiscale eerste kwartaal dat beter uitkwam dan analisten hadden verwacht, ondanks de COVID-19 verstoringen van de afgelopen maanden.

1. Financiële prestaties

McDonald’s zei dat het nettoresultaat in het eerste kwartaal £ 1,10 miljard bedroeg, wat zich vertaalt naar £ 1,47 per aandeel. In het vergelijkbare kwartaal van vorig jaar werd het nettoresultaat beperkt tot een veel lagere £ 720 miljoen of £ 1,05 per aandeel. In het voorgaande kwartaal (Q4) had McDonald’s £ 1,01 miljard aan nettowinst geboekt.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Op een aangepaste basis verdiende het fastfoodbedrijf £ 1,38 per aandeel in het eerste kwartaal. McDonald’s genereerde in het afgelopen kwartaal £ 3,68 miljard aan inkomsten, vergeleken met £ 3,38 miljard een jaar geleden. Volgens FactSet hadden experts voorspeld dat het bedrijf in het eerste kwartaal £ 3,61 miljard aan inkomsten zou boeken. Hun schatting voor de gecorrigeerde winst per aandeel kwam uit op een lagere £ 1,30.

2. Vergelijkbare verkopen

In de Verenigde Staten, zei McDonald’s, steeg de vergelijkbare omzet in het eerste kwartaal met 13,6%. De wereldwijde vergelijkbare omzet steeg daarentegen met 7,5% ten opzichte van een verwachte groei van 4,9%. Internationale markten voor ontwikkelingslicenties, voegde het aan de NYSE genoteerde bedrijf toe, zagen een stijging van 6,4% in de verkoop in dezelfde winkel – een aanzienlijke verbetering ten opzichte van een daling van 5,3% vorig jaar.

3. Toekomstige begeleiding

Op basis van de robuuste kwartaalresultaten heeft McDonald’s donderdag zijn verwachting voor een volledige jaaromzet in het hele systeem verhoogd. Het bedrijf voorspelt nu bijna 15% groei in systeembrede verkoop dit jaar, tegenover iets meer dan 10% eerder verwacht. De vergelijkbare omzet in de VS in het tweede kwartaal, volgens het in Chicago gevestigde bedrijf, zal de niveaus van hetzelfde kwartaal van 2019 overtreffen.

4. Opmerkingen van de CFO over CNBC’s “Squawk on the Street”

McDonald’s CFO Kevin Ozan voegde zich dinsdag bij CNBC’s “Squawk on the Street”. In een reactie op de systeembrede verkoopbegeleiding zei de financieel directeur:

“In de VS hebben we een grote dramatische toename gezien in digitale verkoop en in leveringsverkopen. Internationaal hetzelfde op het gebied van levering en drive-thru. Maar internationaal hebben we de eetzalen nodig om te openen, omdat ze daar een groter percentage van onze omzet uitmaken. Ik denk dat wat onze verkoop drijft, een combinatie is van veel dingen die het afgelopen jaar zijn gebeurd. Het is dus niet alleen digitaal, het is niet alleen bezorging. Wat onze verkoop drijft, is ook het menu, echt goede operaties, we hebben ons menu vereenvoudigd, onze servicetijden verkort en de effectiviteit van onze marketing vergroot.”

Impact op de aandelenkoers

McDonald’s aandelen zijn donderdag meer dan 0,5% gestegen op de aandelenmarkt en worden momenteel verhandeld tegen een prijs per aandeel van £ 168,70. Op het moment van schrijven wordt het geschat op £ 125,77 miljard en heeft het een koers-winstverhouding van 37,27.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld