4 belangrijke punten uit het Q1 winstrapport van Pfizer

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on mei 4, 2021
  • Pfizer rapporteert beter dan verwachte winst en omzet in Q1.
  • Het farmaceutische bedrijf voorspelt dit jaar een omzet van £52,29 miljard.
  • Pfizer vraagt om volledige goedkeuring voor zijn COVID-19 vaccin van de Amerikaanse FDA.

Pfizer Inc. (NYSE: PFE) rapporteerde dinsdag haar financiële resultaten voor het fiscale eerste kwartaal, die de schattingen van analisten voor winst en omzet overtroffen. Als gevolg van de sterke kwartaalresultaten heeft het bedrijf ook zijn vooruitzichten voor het volledige jaar verhoogd.

1. Financiële prestaties

Pfizer zei dat het nettoresultaat in het eerste kwartaal £ 3,52 miljard bedroeg, wat neerkomt op 62,03 pence per aandeel. In hetzelfde kwartaal vorig jaar werd het nettoresultaat gemaximeerd op £ 2,42 miljard, of 43,27 pence per aandeel.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Gecorrigeerd voor eenmalige posten verdiende de Amerikaanse multinational 67,07 pence per aandeel in het eerste kwartaal ten opzichte van het cijfer een jaar geleden van 45,44 pence per aandeel. Pfizer waardeerde zijn omzet in het afgelopen kwartaal op £ 10,52 miljard, wat neerkomt op een groei van 45% op jaarbasis.

Volgens FactSet hadden experts voorspeld dat het bedrijf in het eerste kwartaal £ 10,49 miljard aan inkomsten zou boeken. Hun schatting voor de gecorrigeerde winst per aandeel kwam uit op een lagere 55,53 pence. In het voorgaande kwartaal (Q4) was de winst van Pfizer zwakker dan verwacht.

2. Opbrengsten van individuele bedrijven

Andere prominente cijfers in het winstrapport van Pfizer van dinsdag zijn onder meer een stijging van 18% in de opbrengsten uit oncologie in het eerste kwartaal, een stijging van 11% in de opbrengsten uit interne geneeskunde en maar liefst 200% stijging van de inkomsten uit vaccins.

Het COVID-19 vaccin van Pfizer bracht in het eerste kwartaal ongeveer £ 2,52 miljard aan inkomsten op. Het kwartaalrapport van Pfizer komt binnen een week nadat zijn collega Eli Lilly zijn winstrapport over het eerste kwartaal publiceerde.

3. Begeleiding voor het volledige boekjaar

Voor het volledige boekjaar voorspelt Pfizer nu tot £ 2,63 aan gecorrigeerde winst per aandeel. Het verwacht dat de inkomsten zullen dalen in het bereik van £ 50,85 miljard tot £ 52,29 miljard. Het farmaceutische bedrijf voorspelt nu een 73% hogere omzet uit zijn COVID-19 vaccin (BNT162b2) in fiscaal 2021, inclusief 1,6 miljard doses die waarschijnlijk dit jaar zullen worden afgeleverd.

4. Pfizer streeft naar volledige goedkeuring van de VS voor zijn COVID-19 vaccin

Volgens Meg Tirrell van CNBC is Pfizer van plan om tegen het einde van deze maand volledige goedkeuring te krijgen voor zijn COVID-19 vaccin voor mensen van 16 tot 85 jaar van de Amerikaanse FDA. Als het wordt ontvangen, zal de medicijngigant het vaccin rechtstreeks aan de consument op de markt brengen. In juli verwacht Pfizer ook resultaten van zijn boosterstest.

Impact op de aandelenkoers

Momenteel worden de aandelen van handen gewisseld tegen £ 29 per aandeel in premarket-handel, Pfizer aandelen zullen naar verwachting dinsdag boven £ 29,70 uitkomen, wat een recordhoogte zal markeren sinds juli 2019. Op het moment van schrijven wordt het op de NYSE genoteerde bedrijf gewaardeerd op £ 160,24 miljard en heeft een koers-winstverhouding van 32,12.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld