De koperprijs blijft stijgen te midden van de supercyclus

Door:
op May 4, 2021
Bijgewerkt: Jun 1, 2022
Listen
  • De stijging van de koperprijs vormt de kern van de supercyclus voor grondstoffen.
  • De prijs is gedaald na het bereiken van een hoogste punt in 10 jaar.
  • De inspanningen voor economisch herstel en decarbonisatie hebben de rally aangewakkerd.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De koperprijs vertoont een consolidatiepatroon na het bereiken van het hoogste punt in 10 jaar op donderdag vorige week. Op het moment van schrijven daalden de koperfutures met 0,08% tot 4,5255. Het rode metaal blijft in een opwaartse trend te midden van de voortdurende discussie over een supercyclus van grondstoffen. Het herstel van verschillende economieën, in combinatie met de overgang naar een groene economie, hebben de vraag naar metaal aangewakkerd.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Koperprijs

Grondstof Supercyclus

Copy link to section

Sinds het begin van het jaar is er sprake van een grondstof supercyclus. Nadat de pandemie van het coronavirus in 2020 de wereld trof, zagen analisten en investeerders 2021 als het jaar waarin economieën zouden herstellen en de vraag naar verschillende grondstoffen naar nieuwe hoogten zouden stuwen. Hoewel sommige analisten de huidige situatie beschouwen als een bullmarkt in plaats van een supercyclus, valt één ding niet te ontkennen: de grondstofprijzen staan op recordhoogtes.

Koper is een van de grondstoffen waarvan de prijzen in het recente verleden aanzienlijk zijn gestegen. Vorige week bereikten koperfutures op COMEX een hoogste punt in 10 jaar op $ 4,55 per pond ($ 10.008 per ton).

Vraag door decarbonisatie

Copy link to section

De stijging van de koperprijs is grotendeels te danken aan de aanhoudende overgang naar groene economieën. Verschillende delen van de wereld, van China tot de VS en Europa, hebben strikte emissieregels ingevoerd die het koolstofarm maken op korte en lange termijn zullen vergemakkelijken. De toenemende acceptatie van en vraag naar elektrische voertuigen en de daarbij behorende infrastructuur heeft ertoe geleid dat de bulls controle krijgen over de kopermarkt.

Economisch herstel

Copy link to section

De koperprijs vindt verder steun in het gestage herstel van de economieën. Het rode metaal wordt grotendeels gebruikt in bouw-, industriële en elektrotechnische projecten. China en de VS behoren tot de landen met sterke economische cijfers. Naast andere economische cijfers wijzen de productiegegevens van beide landen op de expansie van de sector.

Vorige week bedroeg de PMI voor de verwerkende industrie in China 51,1. Hoewel het de schattingen van 51,7 miste, duidt een getal boven de 50 nog steeds op expansie. Gisteren kwam de Amerikaanse ISM-PMI voor de verwerkende industrie uit op 60,7, vergeleken met 64,7 in maart en de voorspelde 65,0. De gegevens van de Amerikaanse fabrieksorders zullen de koperprijs verder beïnvloeden.

Koper Commodities