Jon Fortt spreekt over het social media verbod van Trump

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on mei 6, 2021
  • De Raad van Toezicht van Facebook handhaafde het verbod van Trump op Instagram en FB.
  • De socialemediagigant heeft nu zes maanden de tijd om te beslissen over de terugkeer van Trump.
  • FB aandelen staan donderdag ongeveer 1% hoger op de beurs.

Facebook (NASDAQ: FB) verbood Donald Trump van twee van zijn sociale platforms, Instagram en FB, na de Capitol Hill rellen in januari. De Raad van Toezicht van Facebook bevestigde de beslissing woensdag, maar bekritiseerde het verbod omdat het “permanent” zou zijn. Volgens de Oversight Board:

“Het aanvankelijke vonnis om Donald Trump voor onbepaalde tijd te verbieden was onbepaald en standaardloos. De juiste reactie moet in overeenstemming zijn met de regels die worden toegepast op andere gebruikers van het platform.”

Facebook heeft zes maanden de tijd om te reageren

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Co-voorzitter Helle Thorning-Schmidt zei in een persconferentie dat Facebook zes maanden de tijd heeft om te reageren om de beslissing recht te zetten. Jon Fortt van CNBC reageerde donderdag op de beslissing van de Raad van Toezicht van Facebook en zei:

“Facebook is een gecontroleerd bedrijf, wat betekent dat er maar één stem telt, die van Mark Zuckerberg. Ondertussen heeft Facebook veranderende regels en een consequente wens om de verantwoordelijkheid te ontduiken voor de rol die ‘het’ speelde bij het in stukken hakken van de politiek. Dit hele heen en weer maken verduidelijkt alleen maar wat we al wisten; Facebook heeft een enorme invloed op de wereldwijde communicatie en er zijn echt geen controles op die kracht. Dit nep-hooggerechtshof moest het werk doen, en het gooide gewoon de handdoek in de ring.”

Het nieuws komt een week nadat Facebook zijn winstrapport over het fiscale eerste kwartaal publiceerde. Facebook opende donderdag voor £ 226,52 per aandeel en wisselt momenteel handen uit voor £ 228,84. Op het moment van schrijven wordt het geschat op £ 649 miljard en heeft het een koers / winstverhouding van 27,23.

De andere kant van het debat

Fortt gaf echter ook commentaar op de andere kant van het debat en zei:

“Aan de andere kant heeft de Oversight Board ons iets beters gegeven dan een besluit over Donald Trump. Het gaf ons een beslissing over de eerlijkheid van Facebook. Het bestuur zei: Facebook, wat u deed met Donald Trump is niet eerlijk. U kunt geen schorsingen voor onbepaalde tijd hebben. Schop mensen eruit voor grove regelovertredingen of schors ze en laat ze weten wat ze kunnen doen om terug te komen.”

In feite zei Facebook tegen de Raad van Bestuur, beslis over deze beslissing voor ons, en de Raad van Toezicht zei dat we eigenlijk gaan beslissen over uw eigen besluitvormingsproces – repareer het, u heeft zes maanden”, voegde hij eraan toe.

Facebook heeft de afgelopen jaren massaal kritiek gekregen vanwege onduidelijke regels en inconsistente handhaving. Maar de socialemediagigant was er niet van op de hoogte. De Oversight Board heeft echter de invloed om de inconsistenties van Facebook bloot te leggen en aan te dringen op transparantie. Volgens Jon Fortt is dat precies wat het bestuur deed.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld