Zal de inflatiepiek van 4,2% naar verwachting aanhouden?

By: Ajay Pal Singh
Ajay Pal Singh
Ajay werkte bij Tata Motors in projectplanning, voordat hij zijn passie voor aandelen ontdekte. Tegenwoordig woont hij in Canada… read more.
on mei 12, 2021
  • De consumentenprijsindex steeg met 4,2%, de snelste stijging sinds 2008.
  • De Fed beschouwt inflatie als tijdelijk.
  • Cyclische sectoren presteren goed in periodes van hoge inflatie en sterke BBP groei.

De inflatie, gemeten aan de hand van de consumentenprijsindex (CPI), steeg met 4,2% ten opzichte van een jaar geleden, de grootste stijging in 12 maanden sinds september 2008. De markten zagen dinsdag een brede uitverkoop in de verwachting van een hogere inflatie met Dow Jones Industrial Average 1,36% lager, S&P 500 0,9% lager en de Nasdaq Composite Index 0,09% lager.

De markten vertoonden vandaag ook een neerwaartse trend na de publicatie van de inflatiegegevens.

Is de inflatie blijvend?

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Jonathan Golub, Chief US Equity Strategist bij Credit Suisse zei tegen CNBC: “Iedereen die met markten te maken heeft, weet dat de inflatiegegevens hoog oplopen … Het debat op dit moment: is dit tijdelijk of is dit iets wat langer blijft plakken? En we zullen het nog lang niet weten, maar dat is echt waar het gesprek naartoe gaat.”

Hij zei verder dat het BBP in het tweede kwartaal “buitengewoon sterk” zal zijn, met verwachtingen van een BBP groei van 12% op jaarbasis en een winstgroei van 57%. Aan een dergelijke sterke groei zijn kosten verbonden, namelijk inflatie. De vraag blijft of het tijdelijk is of dat het doorgaat.

De Federal Reserve blijft erkennen dat de inflatie toeneemt, maar beschouwt het als tijdelijk. Op het moment van publicatie van de laatste notulen van de Federal Open Market Committee, zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat het herstel “ongelijk en verre van volledig” is en deze “eenmalige prijsstijgingen hebben waarschijnlijk slechts tijdelijke effecten op de inflatie”.

Waar kunnen investeerders onderdak vinden voor het geval de inflatie aanhoudt?

Jonathan Golub beschouwt de huidige stijging van de inflatie als “een klein beetje een hapering” en verwacht dat de markten het prima aankunnen. In een dergelijke marktomgeving zei hij dat de investeerders zouden moeten kijken naar cyclische aandelen.

Cyclische sectoren zoals basismaterialen en industrie en dienstverlening, aangezien dit de sectoren zijn die het meest worden blootgesteld aan inflatie en sterke BBP groei. Materialen en industrie en dienstverlening behoorden de afgelopen maand tot de best presterende sectoren.

Terwijl S&P 500 relatief vlak was gedurende de laatste periode van een maand, is het Vanguard Materials Index Fund ETF (VAW), dat de prestaties van de aandelen in de materialensector volgt, bijna 8,5% gestegen en Energy Select Sector SPDR Fun (XLE), dat de prestaties van de aandelen in de energiesector volgt, is in dezelfde periode bijna 13% gestegen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld