Dit is waarom Scopus BioPharma maandag 200% steeg

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on mei 24, 2021
  • De Amerikaanse FDA keurde de IND aanvraag van Scopus BioPharma goed.
  • De kenmerkende immuno-oncologie RNA-therapie is gericht op meerdere soorten kankers.
  • De aandelen van Scopus BioPharma zijn maandagochtend met 200% gestegen op de aandelenmarkt.

Scopus BioPharma Inc. (NASDAQ: SCPS) zei dat de Amerikaanse Food and Drug Administration FDA maandag haar IND aanvraag (onderzoek naar nieuw medicijn) heeft goedgekeurd voor CpG-STAT3siRNA – de kenmerkende immuno-oncologie RNA-therapie die zich richt op meerdere soorten kanker.

Impact op de aandelenkoers

Na de aankondiging sprong Scopus BioPharma maandagochtend met ongeveer 200% op de aandelenmarkt. Het bedrijf bereikte een hoogste punt van $ 15,42 per aandeel (£ 10,90 per aandeel) en wisselt momenteel handen uit voor $ 12,54 per aandeel. Ter vergelijking: Scopus was het jaar 2021 begonnen met een prijs per aandeel van $ 13,41.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Scopus debuteerde in december 2020 op de Nasdaq Stock Exchange tegen een prijs per aandeel van $ 5,92. Eerder in mei drukte het aandeel zijn dieptepunt van $ 5,17 per aandeel. Op het moment van schrijven heeft het Amerikaanse biotechbedrijf een marktkapitalisatie van $ 198 miljoen.

Scopus lanceert Fase 1 klinische studie in City of Hope

Het bedrijf benadrukte maandag ook dat het een Fase 1 klinische studie zal lanceren gericht op B-cel non-Hodgkin lymfoom in het wereldberoemde privé klinische onderzoekscentrum City of Hope.

Het kandidaat medicijn werd ook ontwikkeld in de laboratoria van City of Hope onder toezicht van dr. Hua Yu en dr. Marcin Kortylewski. Dr. Yu leidt het immunotherapeutische programma en is ook de Billy en Audrey L. Wilder Professor in Tumor Immunotherapie aan het Beckman Research Institute van de City of Hope. Dr. Kortylewski werkt als universitair hoofddocent bij de afdeling Immuno-Oncologie.

Scopus BioPharma ondertekende in 2020 een licentieovereenkomst met het in Californië gevestigde non-profit onderzoeks- en behandelcentrum dat zich richt op levensbedreigende ziekten, waaronder diabetes en kanker. In een commentaar op de samenwerking zei dr. Kortylewski destijds:

“Onze laboratoria waren de eersten die aantoonden dat succesvolle immunotherapie voor kanker uit twee stappen moet bestaan, aangezien TLR9-immunostimulatie alleen effectief is wanneer STAT3 in de micro-omgeving van de tumor niet langer actief is”, voegde Kortylewski eraan toe. “Het is opwindend om te zien dat deze technologie de klinische toepassing nadert met een sterke bondgenoot in biofarma.”

Een overzicht van Scopus en zijn kandidaat medicijn

Scopus, opgericht in 2017, is een in de VS gevestigd biofarmaceutisch bedrijf dat vertrouwt op innovatieve wetenschappelijke en medische ontdekkingen om transformationele therapieën te ontwikkelen. Het CpG-STAT3siRNA is een combinatie van immunotherapie en RNA-therapie die siRNA synthetisch koppelt aan een TLR9-oligonucleotide-agonist voor immuunactivering via TLR-stimulatie met gelijktijdige gerichte genuitschakeling in de micro-omgeving van de tumor.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld