Dit is waarom goud achterblijft bij de grondstoffenrally

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld is in… read more.
on jun 6, 2021
  • De CEO van ETF Trends merkt op dat goud niet dezelfde stijging ziet als andere grondstoffen.
  • Een lagere vraag en een hogere populariteit van Bitcoin zijn de belangrijkste factoren.
  • Volgens de analist kan goud binnenkort nog steeds $2.000 bereiken.

Goud heeft geen dramatische stijging laten zien, zoals bij verschillende andere grondstoffen. Volgens de CEO van ETF Trends komt dit door de verminderde vraag en de populariteit van zijn digitale rivaal – Bitcoin. Het edelmetaal blijft echter in een opwaartse trend en kan in de nabije toekomst het psychologische niveau van $ 2.000 bereiken.

Goudprijs

Details van het interview

Tijdens een interview met ETF Edge van CNBC koppelde Tom Lydon, CEO van ETF Trends, de daling van de glans van goud aan een verminderde vraag. Hij verklaarde: “Mensen hebben nu geen goud nodig, ze hebben al het andere nodig.” Volgens de analist is de vraag verschoven naar andere grondstoffen, zoals landbouwproducten, ruwe olie en basismetalen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het is begrijpelijk dat deze grondstoffen de kern vormen van het economisch herstel van de coronaviruspandemie. Zo heeft de versoepeling van de lockdown beperkingen in verschillende landen de vraag naar ruwe olie doen toenemen. Op woensdag gaf de EIA aan dat de wekelijkse olievoorraden in de VS met 5,080 miljoen vaten waren gedaald in vergelijking met de voorspelde afname van 2,443 miljoen vaten. Het cijfer was ook beter dan de daling van vorige week met 1.662 miljoen vaten.

Wat betreft basismetalen zoals koper, hebben de heropening van economieën en stimuleringspakketten hun vraag gestimuleerd. Bij landbouwproducten komt de stijgende vraag voort uit de groeiende varkensstapel in China.

Afgezien van de vraagfactor, heeft Lydon aangegeven dat de goudhandel vastloopt door stijgende prijzen. Hij merkte op: “We zien het aan de benzinepompen, we zien het ook in supermarkten.”

Tijdens hetzelfde interview was Andrew McOrmond, directeur van WallachBeth Capital, het eens met Lydon over de impact van Bitcoin op goud. Beide analisten zijn van mening dat goud een deel van zijn glans heeft verloren naarmate zijn digitale rivaal aan populariteit blijft winnen.

Bitcoin versus goud

BTC/USD is gestegen van ongeveer $3.851 medio maart 2020 tot een recordhoogte van $ 65.000 medio april 2021. Gedurende die periode is de digitale valuta met ongeveer 1661,96% gestegen. Daarentegen steeg de goudprijs in die periode met slechts 16%. Hoewel beide activa sinds het begin van de coronavirus pandemie een hoge volatiliteit hebben vertoond, is het duidelijk dat de rage rond cryptocurrencies een impact heeft gehad op de vraag naar goud.

Goud vs. Bitcoin

Desalniettemin blijft goud in een opwaartse trend zitten na de langdurige correctie in het eerste kwartaal van 2021. Het edelmetaal eindigde de sessie van vrijdag op $ 1.891,39, een stijging van 1,11%. Nadat het tegen het einde van mei voorbij het belangrijke weerstandsniveau van $1.900 was gekomen, zal het waarschijnlijk zijn herstel in de komende week verlengen. In het CNBC interview merkte McOrmond op dat, hoewel de rally van goud misschien niet significant snel gaat, het in de nabije toekomst waarschijnlijk het psychologische niveau van $ 2.000 zal bereiken.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld