DXY: De dollarindex zal met nog 1% stijgen tot $92,90 – ING

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 18, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex bevindt zich de laatste tijd in een sterke bullish trend.
  • De rally wordt toegeschreven aan het agressieve besluit van de Fed.
  • De index zal volgens analisten van ING waarschijnlijk blijven stijgen.

De sterkte van de Amerikaanse dollarindex (DXY) versnelde op vrijdag, omdat traders optimistisch bleven over het land na het agressieve Fed besluit. De index handelt op $ 91,90, het hoogste niveau sinds april. Het ligt ook 2,5% boven het laagste niveau dit jaar.

Fed besluit

De belangrijkste drijfveer voor de dollarindex deze week was het rentebesluit van de Fed. De bank besloot de rentetarieven ongewijzigd te laten tussen 0% en 0,25% waar ze de afgelopen maanden waren. De bank besloot ook door te gaan met haar programma voor de aankoop van activa van $ 120 miljard, waardoor het totale vermogen tot bijna $ 8 biljoen is gestegen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De DXY schoot omhoog vanwege de agressieve toon die de Fed tijdens de vergadering gebruikte. In de verklaring zei de Fed dat de Amerikaanse economie zich sneller herstelt dan verwacht. Als gevolg hiervan verwacht zij dat de rentetarieven in 2023 zullen beginnen te stijgen. Sommige leden wezen ook op de eerste verhoging in 2022. Als zodanig zijn sommige beleggers begonnen met het inprijzen van de afbouw van de activa-aankopen.

Het besluit kwam op een moment dat het relatief goed gaat met de Amerikaanse economie. De inflatie is gestegen tot 5%, terwijl de kernconsumentenprijzen zijn gestegen tot meer dan 4%. Tegelijkertijd is het werkloosheidspercentage gedaald tot een postpandemisch dieptepunt van 5,8%. De huizenprijzen zijn gestegen, terwijl de industriële productie ook omhoog ging.

Als zodanig is de dollarindex gestegen omdat de agressieve Fed de andere centrale banken heeft overtroffen. Vorige week zei de ECB in haar rentebesluit nog een tijdje vast te houden aan haar beleid. De Bank of Canada is ook begonnen met het afbouwen van haar activa aankopen.

In een nota van vandaag zeiden analisten van ING dat ze verwachten dat de DXY op korte termijn zal blijven stijgen. Ze schreven:

“Gezien het feit dat DXY zwaar gewogen is in de richting van Europese lage opbrengsten, moet de bull trend op korte termijn mogelijk verder lopen – in eerste instantie tot het technische gebied van 92,90 – dat is ongeveer 1% hoger dan het huidige niveau.”

Technische prognose dollarindex

US dollar index
Amerikaanse dollarindex grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat de dollarindex de laatste tijd in een relatief bullish trend zit. Ondertussen is het boven het 25-daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde en de Ichimoku-wolk gestegen. De twee lijnen en het histogram van de MACD zijn ook boven de neutrale lijn bewogen. Verder is het boven de bovenzijde van het oplopende kanaalpatroon bewogen. Daarom zal de index waarschijnlijk blijven stijgen, aangezien bulls zich richten op de volgende belangrijke weerstand op $ 93.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld