Hasbro en Mattel aandelen dalen door een scheepvaartcrisis

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on jun 18, 2021
  • De NY Post zegt dat er geen verzendcontainers beschikbaar zijn.
  • Het tekort zou de Amerikaanse speelgoedmakers in de vakantieperiode ernstig kunnen schaden.
  • Speelgoedbedrijven als Hasbro en Mattel stonden vrijdagochtend onder druk op de aandelenmarkt.

Toymakers Hasbro Inc (NASDAQ: HAS) en Mattel Inc (NASDAQ: MAT) stonden vrijdagochtend onder druk op de aandelenmarkt toen de New York Post zei dat duizenden in dozen verpakt, kant-en-klaar speelgoed zijn gestrand in China omdat er geen zeecontainers beschikbaar zijn om ze naar de Verenigde Staten te brengen.

Hasbro verhoogde speelgoedprijzen vanwege hogere transportkosten

De wereldwijde transport kreeg vorig jaar een enorme klap als gevolg van de pandemie van het coronavirus. De obstructie van het Suezkanaal eerder dit jaar verslechterde de situatie nog verder. Als gevolg hiervan zijn de zeecontainers nu ofwel schaars of twee keer zo duur geprijsd als vóór de pandemie. Hasbro had in april de speelgoedprijzen verhoogd vanwege hogere transportkosten.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Vergeleken met de prijs waartegen Hasbro donderdag de reguliere sessie afsloot, staat het aandeel momenteel ruim 1% lager. Het wisselt handen uit voor $ 90,76 per aandeel (£ 65,67 per aandeel). Dit in vergelijking met het hoogste punt in het jaar van $ 100 per aandeel medio april. Hasbro zakte in maart 2020 naar een dieptepunt van $ 46 per aandeel.

Als de situatie de komende weken niet verbetert, zou dit alarm kunnen slaan voor de Amerikaanse speelgoedfabrikanten, die traditioneel de meeste verkopen genereren tijdens de feestdagen.

“We zien nog geen paniek over de stroom vakantiegoederen. Als we in de nazomer aanhoudende beperkingen zien, gaan we ons wat meer zorgen maken”, zegt Jefferies analist Stephanie Wissink.

Verzenduitdagingen zijn niet nieuw voor de speelgoedindustrie

De speelgoedindustrie kampt momenteel met een vertraging van ongeveer drie weken. Volgens analist Linda Bolton Weiser van DA Davidson zijn verzenduitdagingen echter niet nieuw voor de branche. Terugkijkend naar de staking van arbeiders in de haven van Los Angeles enkele jaren geleden, zei Weiser:

“De speelgoedvoorraden slonken, maar Kerstmis verliep vlekkeloos. Speelgoedbedrijven konden hun speelgoed op de toppen van vrachtschepen laden en het snelst lossen.”

Aan de andere kant waarschuwt Jay Foreman, CEO van Basic Fun, dat de druk van fabrikanten in China toeneemt, en ze neigen er nu naar om geen nieuwe bestellingen aan te nemen totdat de Amerikaanse retailers containers kopen. Vrachtkosten, volgens Mattel, hebben al een materiële impact op de marges gehad.

Het aandeel Mattel staat vanochtend ook ruim 1% lager dan de slotkoers van donderdag. Op jaarbasis is het aandeel nog steeds meer dan 10% gestegen. Mattel is hersteld van $ 7,42 per aandeel in maart 2020 tot $ 19,20 per aandeel.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld