USD/JPY daalt nu de kloof tussen BOJ en Fed groter wordt

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 18, 2021
  • De USD/JPY daalde twee opeenvolgende dagen na het rentebesluit van de BOJ.
  • De BOJ liet de rentetarieven en ander beleid ongewijzigd.
  • Het heeft zijn programma voor de aankoop van activa met nog eens 6 maanden verlengd.

Het USD/JPY paar daalde voor de tweede dag op rij toen investeerders nadachten over het laatste rentebesluit van de Bank of Japan (BOJ). Het paar daalde naar 110,18, wat 0,60% onder het hoogste niveau van donderdag was.

USD/JPY
USD/JPY grafiek

Beslissing Bank of Japan

De recente economische gegevens uit Japan waren relatief sterk, geholpen door de sterke internationale vraag. De detailhandelsverkopen van het land hebben het goed gedaan, terwijl de productie en de industriële productie zijn verbeterd.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Tegen deze achtergrond hield de BOJ haar monetairbeleidsvergadering. In zijn verklaring over het monetaire beleid stemde het verbod unaniem om de rente laag te houden. De bank stemde ook om het programma voor de aankoop van activa met nog eens 6 maanden voort te zetten tot maart 2022.

De BOJ zal ook doorgaan met het controleprogramma voor de rentecurve. Daarin koopt de bank staatsobligaties zonder bovengrens om ervoor te zorgen dat het rendement van de 10 jaar rond de nul procent blijft.

Verder verwacht de bank dat de inflatie in het land op korte termijn rond de 0% zal blijven en daarna geleidelijk zal toenemen. Het besluit kwam een paar uur nadat het land de laatste inflatiegegevens had gepubliceerd. Uit de cijfers bleek dat de nationale consumentenprijsindex steeg van -0,4% in april tot -0,1% in mei. De kern-CPI, exclusief volatiele posten, steeg in dezelfde periode van -0,1% naar 0,1%.

De USD/JPY daalde toen er een kloof begon te ontstaan tussen de Fed en de BOJ. In haar rentebesluit deze week liet de Fed de rentetarieven en het kwantitatieve versoepelingsbeleid ongewijzigd. Het verwacht ook in 2023 te beginnen met het verhogen van de rente. De afbouw van de activa-aankopen zal naar verwachting later dit jaar plaatsvinden. Deze divergentie is natuurlijk, aangezien de Japanse economie in een relatief langzamer tempo uit de pandemie is gekomen dan de VS en China.

USD/JPY technische analyse

USD/JPY
USD/JPY technische grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat het USD/JPY paar de afgelopen twee dagen is gedaald. Het paar is onder de bovenkant van het stijgende kanaal bewogen en bevindt zich nog steeds boven de 25 en 50-daagse voortschrijdende gemiddelden. Het bevindt zich ook iets boven de Ichimoku-wolk, terwijl de Stochastic and Relatieve Sterkte Index (RSI) onder het oversoldniveau is bewogen. Daarom zal het paar waarschijnlijk blijven dalen als bears zich richten op de volgende belangrijke steun op 110, wat een psychologisch niveau is.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld