GlaxoSmithKline gaat zijn consumentengezondheidsbedrijf afsplitsen

Door:
op Jun 23, 2021
Listen
  • GlaxoSmithKline gaat zijn consumentengezondheidsbedrijf afsplitsen.
  • De Europese farmaceutisch analist Emily Field zegt dat GSK gerichte investeringen in R&D mist.
  • De op de NYSE genoteerde aandelen van GSK stegen woensdagochtend 3,5%.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

GlaxoSmithKline plc (LON: GSK) zei woensdag dat haar consumentengezondheidsbedrijf zal worden afgesplitst in een afzonderlijk beursgenoteerd bedrijf. De splitsing die oorspronkelijk in december 2018 werd aangekondigd, zal uiteindelijk resulteren in een betaling van $ 11 miljard voor GSK.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Na de voor medio 2022 geplande scheiding, zal GlaxoSmithKline zich concentreren op zijn farmaceutische activiteiten die vorig jaar een klap kregen toen de COVID-19 crisis ervoor zorgde dat patiënten behandelingen uitstelden.

De opmerkingen van CEO Emma Walmsley over CNBC’s “Squawk Box”

Copy link to section

In een reactie op het nieuws zei CEO Emma Walmsley bij CNBC’s “Squawk Box”:

“Vandaag hebben we een stapsgewijze verandering aangekondigd in groei en prestaties voor de nieuwe GSK, die echt voortbouwt op vier jaar uitgebreide transformatie om de blijvende ondermaatse prestaties van dit bedrijf aan te pakken.”

De CEO benadrukte verder dat GlaxoSmithKline zich nu inzet voor een groei van respectievelijk meer dan 5% en meer dan 10% in omzet en winst in 2026. Tegen het einde van het decennium wil ‘s werelds grootste vaccinproducent de mijlpaal van £ 33 miljard omzet behalen.

“De splitsing maakt beide bedrijven succesvol, omdat het ons ook in staat stelt de balans van de nieuwe GSK te versterken om de groei te blijven stimuleren en om een competitief en progressief rendement te leveren aan aandeelhouders”, voegde ze eraan toe.

Walmsley bevestigde dat de nieuwe GSK dit jaar 80 pence per aandeel dividend zal uitkeren, en het afgescheiden bedrijf voor consumentengezondheidszorg zal waarschijnlijk een dividend uitkeren tussen de 30 en 50 pence per aandeel.

Europese farmaceutische analist zegt dat GSK geen gerichte investeringen in R&D heeft

Copy link to section

Emily Field, hoofd Europese geneesmiddelen bij Barclays, trad woensdag ook toe tot CNBC’s “Street Signs Europe”. In een reactie op de aankondiging van GSK zei ze:

“Er zijn niet veel gerichte investeringen op het gebied van R&D geweest. Zo heeft GSK een paar jaar geleden zijn oncologieactiviteiten afgestoten aan Novartis, opnieuw gevolgd door de overname van het op oncologie gerichte Tesaro een paar jaar geleden. Het is dus onduidelijk wat de focus is vanuit een R&D perspectief. Wat we vandaag van het bedrijf willen horen, is op welke therapeutische gebieden GSK denkt dat het een concurrentievoordeel heeft en hoeveel het in die gebieden gaat investeren.”

GlaxoSmithKline stond woensdagochtend zo’n 3,5% hoger op de aandelenmarkt. De op de NYSE genoteerde aandelen van de farmaceutische gigant hebben zich bijna 20% hersteld van het laagste punt van het jaar tot nu toe van $ 33,61. Op het moment van schrijven wordt het gewaardeerd op ongeveer $ 97 miljard en heeft het een koers-winstverhouding van 13,41.

GSK UK USA Beurs Europa Farma Noord-Amerika Wereld