General Motors autoverkopen in de VS iets lager dan schattingen

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on jul 1, 2021
  • General Motors autoverkopen in de VS stijgen met bijna 40% ten opzichte van vorig jaar.
  • De voorraad van de autofabrikant daalde in Q2 met 36%.
  • Mark Fields zegt dat hij de voorraden in de sector nog nooit zo laag heeft gezien.

General Motors Company (NYSE: GM) zei donderdag dat het aanhoudende chiptekort woog op de Amerikaanse autoverkoop, die in het tweede kwartaal iets lager uitkwam dan verwacht. De aandelen van het bedrijf staan bijna 1% lager op de intradag grafiek.

Het aandeel van GM daalde in het tweede kwartaal met 36%

De omzet van General Motors in het tweede kwartaal steeg met 39,7% op jaarbasis sinds de wereldwijde auto-industrie vorig jaar te maken kreeg met ongekende verstoringen door de pandemie van het coronavirus. Experts hadden echter een omzetgroei van minimaal 40% op jaarbasis voorspeld. In een reactie op het verkooprapport zei GM’s hoofdeconoom, Elaine Buckberg, donderdag:

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

“De vraag van consumenten naar voertuigen is ook sterk, maar wordt beperkt door zeer krappe voorraden. We verwachten een aanhoudend hoge vraag in de tweede helft van dit jaar en in 2022.”

General Motors heeft de verkoop opmerkelijk hersteld van de pandemische dieptepunten van vorig jaar, maar het momentum was dit jaar niet indrukwekkend. De autofabrikant verkocht in april 18,6 miljoen voertuigen, een daling tot 17,1 miljoen in mei en naar verwachting in juni een veel lagere 15,7 miljoen.

Het aandeel van GM daalde met 36% vanaf het einde van het eerste kwartaal tot het einde van het tweede kwartaal. In gerelateerd nieuws rapporteerde collega Hyundai Motor Company donderdag ook een stijging van 39% in de verkoop in het tweede kwartaal en een recordverkoop in juni. Haar dochteronderneming, Kia Corporation, zag vergelijkbare resultaten ook. Toyota’s verkoop in juni steeg met 40% en in de eerste helft van 2021 verkocht het het hoogste aantal vrachtwagens ooit.

Mark Fields’ opmerkingen over CNBC’s “Squawk on the Street”

Vergeleken met het tweede kwartaal van 2020 schatten analisten dat de autoverkoop in de VS dit jaar met ongeveer 52% is gestegen. Volgens de voormalige CEO van Ford Motor, Mark Fields, zijn de voorraadniveaus in de sector momenteel echter met minstens 50% gedaald ten opzichte van de normale seizoensniveaus. Op CNBC’s “Squawk on the Street”, zei hij:

“We hebben nog nooit auto-inventarissen op zo’n laag niveau gezien. Ik denk dat het in ieder geval de komende 12 tot 15 maanden zal duren om de voorraden terug te brengen naar waar ze waren vóór COVID vanwege de problemen met de toeleveringsketen en de opgehoopte vraag.”

Aangezien de voorraad momenteel niet aan de sterke vraag kan voldoen, zo voegde Fields eraan toe, zullen de autoprijzen de komende maanden waarschijnlijk stijgen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld