Houtprijs: dit is waarom BofA een zomerrally voorspelt

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on jul 30, 2021
  • De houtprijs handelt stabiel boven de $600.
  • BofA voorspelt een zomerrally voor de houtprijs in de komende weken.
  • Bosbranden, orkanen en de kosten van producenten zijn de onderliggende factoren voor het optimisme.

De houtprijs is met 2,25% gestegen tot $ 621,9. Het handelt gestaag boven $600 na een daling tot het laagste punt in 9 maanden van $495,1. De vooruitzichten van BofA laten zien dat de prijs de komende weken een zomerrally kan laten zien.

Houtprijs

Waarschijnlijke rally?

Volgens Bank of America (BofA) zal de houtprijs waarschijnlijk stijgen in de nazomer. In een nota die dinsdag werd vrijgegeven, verklaarde het onderzoeksteam van de bank, onder leiding van analist George Staphos: “Een beter dan verwachte vraagvooruitzichten zouden leiden tot een voorraadopbouw en een grote prijsbeweging kunnen veroorzaken.”

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Om te beginnen heeft de bank natuurrampen – bosbranden en orkanen – genoemd als een van de redenen achter haar optimistische kijk op de houtprijs. Vorige week heeft de Canadese provincie British Columbia de noodtoestand uitgeroepen na de toename van bosbranden. Vervolgens heeft Canfor Corporation, de toonaangevende producent van bouwproducten in de regio, de productie gecondenseerd met ongeveer 115 miljoen board feet.

Tegelijkertijd heeft de National Oceanic & Atmospheric Administration voor het lopende jaar een zeer actief orkaanseizoen voorspeld. Ongunstige weersomstandigheden kunnen van invloed zijn op de activiteiten van zagerijen en logistiek in de zuidelijke regio van de Verenigde Staten. Bovendien zal de vraag waarschijnlijk toenemen naarmate huiseigenaren hun constructies dichtspijkeren ter voorbereiding op de orkanen. Vernietiging door de stormen kan de wederopbouwinspanningen verder vergroten, waardoor de houtprijs stijgt.

BofA heeft ook gewezen op de waarschijnlijkheid dat de houtprijs zal stuiteren op de contante kosten van de producenten. Momenteel is de bovenkant van de kostencurve in Canada ongeveer $ 500 tot $ 600 per 1.000 board feet. Dit komt overeen met het niveau waarop de houtprijs zich op dit moment bevindt. Volgens analisten van BofA is het onwaarschijnlijk dat de prijzen aanzienlijk onder dit niveau zullen dalen, aangezien dit ertoe zou leiden dat producenten het aanbod verminderen. Als zodanig zal een stijging van de vraag de prijzen opdrijven tot boven de contante kosten van de producenten.

Technische vooruitzichten voor de houtprijs

De houtprijs blijft in een neerwaartse trend, wat het geval is sinds het medio mei zijn recordhoogte van 1.734,1 bereikte. Sindsdien is het met ongeveer 65,47% gedaald. Twee weken geleden wist het de winst die het eerder in het lopende jaar had gemaakt, door te dalen tot voorbij het dieptepunt van januari op 631,0 om te handelen op een laagste punt in 9 maanden op 495,1. Sindsdien is het hersteld tot het cruciale niveau van 600. Op het moment van schrijven was het met 2,25% gestegen tot 621,9. Op een 2-uur grafiek handelt het langs de 25-daagse EMA en iets onder de 50-daagse EMA met een RSI van 50.

Op korte termijn verwacht ik dat de houtprijs binnen een krap bereik zal worden verhandeld tussen het hoogtepunt van vorige week op 702,1 en het dieptepunt van deze week op 542,3. Op het huidige niveau zijn de vooruitzichten vrij neutraal. Als er meer kopers op de markt komen, zal de prijs waarschijnlijk voorbij de bovengrens van het horizontale kanaal stijgen naar het weerstandsniveau van 852,2. Een beweging boven dat punt zal de weg vrijmaken naar het psychologische niveau van 1.000. Aan de andere kant zal een bearish uitbraak het ondersteuningsniveau waarschijnlijk op 500 plaatsen.

Houtprijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld