Prijsvoorspelling voor platina te midden van verhoogd risico

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on sep 3, 2021
  • Het tekort aan halfgeleiderchips weegt op de platinaprijs.
  • Ford en General Motors hebben de productie verlaagd.
  • De verzwakking van de Amerikaanse dollar houdt de platinaprijs boven het dieptepunt van augustus.

De platinaprijs wordt al een maand verhandeld binnen een horizontaal kanaal. De beperkte winst komt voort uit het aanhoudende tekort aan chips en de daaropvolgende bezuinigingen in de autoproductie.

platinum price
Platina prijs

Daling in autoproductie

De platinaprijs staat onder druk nu de auto-industrie worstelt met het aanhoudende tekort aan halfgeleiderchips. De schaarste is geëvolueerd van wat in de eerste helft van het jaar een kortstondig probleem leek te zijn naar een probleem dat zich waarschijnlijk in het volgende jaar zal voortzetten.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Vervolgens hebben verschillende autofabrikanten de productie moeten verminderen. Donderdag gaf General Motors (GM) aan dat het stilstandtijden zal toevoegen of verlengen in acht van zijn autofabrieken in Mexico, de VS en Canada. De betrokken modellen omvatten de Chevrolet Blazer en de middelgrote en grote pick-up trucks.

Ford ervaart met name een soortgelijke uitdaging. Door het chiptekort daalde de verkoop van nieuwe auto’s met 33,1% ten opzichte van dezelfde periode in 2020. In augustus bedroeg het aangepaste verkooppercentage 13,09 miljoen auto’s. Het cijfer is het laagste sinds juni 2020. Bovendien is het beduidend lager dan het hoogste niveau van 18,5 miljoen dit jaar, dat in april werd bereikt. Het verkooptempo wordt gebruikt als maatstaf voor de vraag en de algehele gezondheid van de auto industrie.

Terwijl de bezuinigingen in de autoproductie de prijsstijgingen van platina hebben afgeremd, heeft de verzwakkende Amerikaanse dollar deze tot boven het dieptepunt van augustus gestuwd. Dit is grotendeels te wijten aan de omgekeerde correlatie tussen de waarde van de dollar en die van edele metalen. Al bijna twee weken handelt de prijs van palladium tussen $ 2.400 en 2.500, terwijl zilver binnen het bereik van $ 23,35 en $ 24,25 ligt.

Technische vooruitzichten platinaprijs

De platinaprijs is sinds begin augustus binnen een horizontaal kanaal gebleven. Over een periode van een maand handelde het edelmetaal tussen de steun- en weerstandsniveaus van respectievelijk 962,96 en 1025,12.

Op het moment van schrijven was het metaal met 0,28% gestegen tot 1.003,40. Op de 4-uur grafiek handelt het iets onder de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden.

Op korte termijn verwacht ik dat de platinaprijs binnen het horizontale kanaal zal blijven. Naarmate de week ten einde loopt, zal deze waarschijnlijk rond het psychologische niveau van 1.000 schommelen. Vervolgens handelt het binnen een smallere bandbreedte tussen het laagste punt van de week op 990.22 en het hoogste punt van donderdag op 1.012,21. Bij een verdere stijging zullen de winsten waarschijnlijk worden afgeremd op 1.025,12. In de daaropvolgende sessies zal het waarschijnlijk boven het dieptepunt van augustus van 962,96 blijven.

platinum price
Platina prijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld