USD/TRY prognose: voorbeeld van CBRT rentebesluit

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on okt 21, 2021
  • De USD/TRY zweeft in de buurt van zijn hoogste punt ooit.
  • Economen verwachten dat de CBRT de rente voor de tweede maand op rij zal verlagen.
  • Het paar zou kunnen stijgen als de bank de rente verlaagt.

De USD/TRY prijs steeg naar een recordhoogte toen beleggers zich schrap zetten voor een nieuwe renteverlaging door de Centrale Bank van de Republiek Turkije (CBRT). Het paar handelt op 9.2438, wat ongeveer 34% boven het laagste niveau van dit jaar is.

Voorbeeld van CBRT beslissing

De Turkse centrale bank sluit donderdag haar tweedaagse vergadering af. Economen verwachten dat de bank voor de tweede achtereenvolgende maand de rente zal verlagen. Juist, ze verwachten dat de eenweekse reporente met 50 basispunten zal dalen tot 17,50%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Tegelijkertijd wordt verwacht dat de daggeldrente en de debetrentetarieven zullen dalen tot respectievelijk 16,0% en 19%.

Toch is er een kans dat de CBRT een grotere renteverlaging zal doorvoeren dan verwacht, zelfs als de inflatie in het land blijft stijgen. In het monetaire beleid hebben centrale banken de neiging om de rente op te drijven als de inflatie stijgt.

In de vorige vergadering verraste de bank de markt door de rente te verlagen. Kort daarna steeg de USD/TRY prijs nadat de president van het land, Erdogan, aankondigde dat hij drie leden van de commissie had ontslagen. Volgens berichten in de media waren de drie leden tegen de tariefverlagingen.

De optiemarkt laat zien dat de Turkse lira zal dalen tot ongeveer 9,50 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De valuta is de afgelopen negen jaar op rij gedaald.

Recente gegevens tonen aan dat de inflatie in Turkije is gestegen. Twee weken geleden toonden gegevens van het statistiekbureau van het land aan dat de totale inflatie in het snelste tempo in twee jaar toenam. Precies, de CPI steeg in september met 19,58% van 19,25% in augustus. Deze situatie zal op korte termijn waarschijnlijk blijven verslechteren naarmate de prijzen van belangrijke grondstoffen stijgen.

USD/TRY technische analyse

USD/TRY

De 1-dag grafiek laat zien dat het USD/TRY paar zich de afgelopen maanden in een scherpe bullish trend bevindt. Deze trend heeft de Turkse lira naar een historisch dieptepunt geduwd.

Als gevolg hiervan bevindt het paar zich iets boven het belangrijke weerstandsniveau van 8,8240, wat het vorige hoogste punt ooit was. De bullish trend wordt ook ondersteund door de 25- en 50-daagse voortschrijdende gemiddelden.

Het paar zal waarschijnlijk blijven stijgen, aangezien bulls zich richten op het volgende belangrijke weerstandsniveau op 9.50. Maar aangezien een renteverlaging al is ingeprijsd, is er ook een mogelijkheid dat deze zakt naar ongeveer 9.00 uur.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld