USD/TRY: Instorting Turkse lira kan erger worden

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on nov 25, 2021
  • De Turkse lira zakte deze week verder in.
  • De daling gebeurde na een belangrijke toespraak van Erdogan.
  • Analisten van Istanbul Economics verwachten dat de situatie zal verslechteren.

De Turkse lira (USD/TRY) stortte deze week in na een vurige toespraak van president Recep Erdogan. Het USD/TRY paar sprong naar een hoogste punt ooit van meer dan 13. Dezelfde trend deed zich voor in andere paren zoals GBP/TRY en EUR/TRY. Nu de Turkse lira zich een beetje heeft gestabiliseerd, denken sommige analisten dat de situatie binnenkort nog erger kan worden.

Turkse lira in een vrije val

Het is relatief eenvoudig te verklaren waarom de Turkse lira dit jaar met meer dan 40% is ingestort en in de afgelopen 15 jaar met meer dan 300%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Om een valuta stabiel te houden, is het belangrijk dat houders en beleggers vertrouwen hebben in de centrale bank. Dit verklaart waarom de meeste centrale banken onafhankelijk opereren van de andere takken van de overheid.

Helaas heeft Turkije een uniek systeem dat de president het mandaat geeft om functionarissen van de centrale bank naar believen aan te nemen en te ontslaan. Erdogan heeft deze macht inderdaad goed gebruikt. In de afgelopen jaren heeft hij ongeveer 6 centrale bankpresidenten vervangen. De meest recente herschikking vond plaats in september, toen hij ambtenaren ontsloeg die kritisch waren over renteverlagingen.

Vervolgens heeft de CBRT de rente met ongeveer 400 basispunten verlaagd, terwijl de inflatie tot boven de 20% is gestegen. In de economie is de orthodoxe strategie voor een centrale bank meestal om de rente te verhogen in een periode van hoge inflatie.

Daarom zijn sommige analisten van mening dat het USD/TRY paar de komende maanden zal blijven stijgen, ook al heeft de centrale bank toegezegd de rente niet opnieuw te verlagen. Aangezien Turkije een netto-importeur is, betekent de gedevalueerde valuta dat klanten meer voor hun goederen zullen betalen.

Analist verwacht dat de USD/TRY blijft stijgen

Terwijl sommige analisten verwachten dat het USD/TRY paar zich snel zal terugtrekken, geloven anderen dat de zaken nog erger zullen worden.

In een interview met CNBC waarschuwde Can Selcuki dat de situatie de komende maanden zal verslechteren. Can is de algemeen directeur van Istanbul Economics.

Hij betoogde dat de prijzen voor consumenten en producenten binnenkort zullen stijgen en dat veel bedrijven moeite hebben om prijzen vast te stellen. Hij waarschuwde ook voor wanbetalingsrisico’s op de in dollars luidende overheidsschuld. Je kunt het interview hieronder bekijken.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money