USD/TRY voorspelling: Turkse lira kan in december dalen tot 15,0

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on dec 1, 2021
  • Het USD/TRY paar bevindt zich de laatste tijd in een sterke bullish trend.
  • Het is de afgelopen 30 dagen met meer dan 30% gestegen.
  • We leggen uit waarom het in december zou kunnen stijgen naar 15,0.

De Turkse lira is niet klaar met glijden. De USD/TRY steeg woensdag naar een recordhoogte van 14.00. Evenzo sprongen de GBP/TRY en EUR/TRY paren naar hoogste punten ooit van respectievelijk 18.30 en 15.87. Dit betekent dat de lira de afgelopen 30 dagen met meer dan 35% is gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar, euro en pond.

Waarom stortte de Turkse lira in?

Het USD/TRY paar bevindt zich al tientallen jaren in een sterke bullish trend. Het is sinds 2007 met meer dan 800% gestegen. Dit maakt de Turkse lira tot een van de meest waardeloze valuta’s ter wereld.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De crash van de Turkse lira is grotendeels te wijten aan het beleid dat president Erdogan verdedigt. Tijdens zijn presidentschap heeft Erdogan gepleit voor beleid dat de rente verlaagt. Als gevolg daarvan heeft hij centrale bank functionarissen aangenomen en ontslagen die geloven in een orthodox monetair beleid.

Zo ontsloeg HR ongeveer twee maanden geleden drie functionarissen van de centrale bank die tegen de recente trend van monetaire versoepeling waren. Als gevolg hiervan bestaat de bank nu uit functionarissen die er sterk van overtuigd zijn dat een lagere rente de inflatie kan helpen vertragen.

De CBRT heeft dit jaar drie keer de rente verlaagd. In deze periode heeft het de rente met ongeveer 400 basispunten verlaagd. Dit is opmerkelijk, aangezien andere centrale banken van opkomende markten, zoals in Zuid-Afrika en Brazilië, dit jaar verschillende keren de rente hebben verhoogd.

Het effect van dit monetaire beleid is een hogere inflatie. Uit recente gegevens blijkt dat de Turkse consumentenprijsindex in oktober met zo’n 20% is gestegen. Helaas, aangezien Turkije een netto-importeur is, zal de zwakkere munt leiden tot hogere inflatie.

De USD/TRY sprong vandaag omhoog nadat de president aanhangers had beloofd dat de rentetarieven zullen blijven dalen in de aanloop naar de komende verkiezingen. Daarom, terwijl de CBRT heeft laten doorschemeren dat de renteverlagingen zijn beëindigd, zal de gouverneur onder druk staan om meer te verlagen.

USD/TRY voorspelling

USD/TRY

De 1-dag grafiek laat zien dat het USD/TRY paar zich de afgelopen maanden in een sterke bullish trend bevindt. Het paar slaagde erin om boven de belangrijke weerstand te komen op 8,81 nadat de CBRT aan zijn versoepelingscyclus was begonnen.

Nu bevindt de USDTRY zich aanzienlijk boven zijn voortschrijdend gemiddelde over 25 dagen, terwijl de Relatieve Sterkte Index (RSI) naar het overboughtniveau is bewogen. Daarom is er een kans dat het paar zal blijven stijgen, aangezien investeerders in december mikken op de belangrijkste weerstand op 15,0.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money