Moderna daalt 25% na fase 1 gegevens van het MRNA griepvaccin

By: Ruchi Gupta
Ruchi Gupta
Ruchi is een nieuwsverslaggever bij Invezz die de Amerikaanse aandelenmarkt verslaat. Ze woont in India maar volgt en analyseert… lees meer.
on dec 10, 2021
  • Fase 1 onderzoek van het quadrivalente griepvaccin werkte met succes tegen alle 4 de stammen.
  • Zelfs wanneer lage doses werden toegediend, werden geen ernstige veiligheidsproblemen gemeld.
  • Fase 2 studie is al volledig ingeschreven.

Moderna Inc. (NASDAQ: MRNA) is een biotechbedrijf dat zich richt op mRNA vaccins en therapieën. Het bedrijf maakte de resultaten bekend van het kandidaat vaccin tegen griep mRNA-1010. Uit de studie bleek dat HAI (hemagglutinatieremming) 29 dagen nadat de doses zijn toegediend, werkt tegen alle vier de stammen bij zowel kinderen als volwassenen.

Moderna zei ook dat de fase 2 studie van mRNA-1010 ook volledig is ingeschreven en dat de fase 3 studie ook in de maak is. Moderna gaf ook een korte update over haar seizoensgriepvaccin.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Wat zei het management?

Moderna’s Chief Executive Officer, Stephane Bancel, beweert dat zelfs vóór de wereldwijde pandemie elk jaar ongeveer 3 miljoen mensen stierven als gevolg van verschillende luchtweginfecties. Hij zei dat veel meer mensen ziek worden of in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege de virussen.

De CEO zei: “Bij Moderna is het ons doel om dit lijden te beperken met een jaarlijks pan-respiratoir boostervaccin met een enkele dosis dat is aangepast aan de circulerende stammen van SARS-CoV-2, seizoensgriep en RSV”. De heer Bancel zei verder:

De positieve tussentijdse resultaten van onze Fase 1 quadrivalente griepvaccin kandidaat, mRNA-1010, zijn een essentiële mijlpaal om dat doel te bereiken.

Hij beweerde dat het bemoedigend is om te zien hoe deelnemers die de dosis van 50 µg kregen, zelfs de oudere volwassenen, aanzienlijke verhogingen bereikten in hun geometrisch gemiddelde antilichaamtiters die H1N1 en H3N2 bestrijden.

De CEO zei dat ze geloven dat hun mRNA platform goed geplaatst is om tegemoet te komen aan de onvervulde behoeften in de seizoensgriep, zoals gezien door hun nieuwe meer dan vierwaardige kandidaten.

Update over fase II en fase III onderzoeken

De fase II studie is in november volledig gestart. De inschrijving bevestigde de doses over 3 doses, inclusief de laagste doseringen uit de fase I onderzoeken, die 100 en 50 µg waren, en een dosis van 25 µg.

De Fase II onderzoeken zullen ook een vergelijkingsmiddel voor het griepvaccin hebben. Fase III onderzoeken zijn aan de gang, inclusief productie. Het bedrijf is echter nog steeds op zoek naar goedkeuring van verschillende wereldwijde regelgevende instanties voordat ze officiële klinische onderzoeken gaan uitvoeren. Toch heeft het bedrijf er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, Capital.com
9.3/10