USD/TRY: Turkse lira op recordlaagte vóór de CBRT beslissing

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… lees meer.
on dec 15, 2021
  • Het USD/TRY paar is naar een recordhoogte gestegen.
  • De focus verschuift naar het aanstaande CBRT rentebesluit.
  • De CBRT heeft een gematigd standpunt ingenomen, zelfs als de inflatie stijgt.

De uitverkoop van de Turkse lira (USD/TRY) zette donderdag voort terwijl investeerders wachten op het aanstaande rentebesluit van de CBRT. Het paar steeg naar een hoogste punt ooit van 14,91, wat betekent dat het dit jaar met bijna 100% is gestegen. De GBP/TRY en EUR/TRY zijn ook naar een recordhoogte gestegen.

Voorbeeld van CBRT beslissing

De Centrale Bank van de Republiek Turkije (CBRT) is de meest onorthodoxe bank ter wereld geworden. De bank heeft dit jaar drie keer de rente verlaagd en is daarmee een uitbijter geworden in de wereld van centrale banken.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het is een uitbijter, simpelweg omdat centrale banken de neiging hebben om de rente te verhogen wanneer de inflatie stijgt. Door dit te doen, vermindert de bank de hoeveelheid geldhoeveelheid en helpt ze de inflatie te verminderen.

De CBRT heeft daarentegen de rente drastisch verlaagd onder druk van de president van het land. De bank heeft de afgelopen drie opeenvolgende maanden bezuinigd en analisten verwachten dat de bank een beetje hawkish zal klinken als ze haar vergadering op donderdag deze week afsluit.

De verwachtingen van een gematigde CBRT hebben de USD/TRY hoger geduwd, zelfs nadat de centrale bank onlangs twee interventies had gedaan. Dinsdag maakte de bank bekend direct te hebben ingegrepen op de forexmarkt.

Toch verwachten analisten dat de bank de rente zal blijven verlagen, aangezien Turkije naar verwachting in 2018 verkiezingen zal houden. Dat komt omdat Erdogan gelooft dat lage rentetarieven helpen om de economie te verbeteren door het voor mensen gemakkelijk te maken om te lenen.

Er is echter één positief punt dat de CBRT ertoe zou kunnen aanzetten om de komende maanden rationeel te handelen. Recente gegevens hebben aangetoond dat Erdogan’s waarderingscijfer zelfs in zijn thuisgebied aan het dalen is. Hoewel de meeste mensen van zijn persoonlijkheid houden, hebben ze het financieel moeilijk omdat ze zien dat hun valuta waardeloos wordt.

USD/TRY voorspelling

USD/TRY

De 1-dag grafiek laat zien dat het USD/TRY paar dit jaar in een parabolische rally zit. Door deze trend is de Turkse lira de laatste tijd een van de slechtste valuta’s om in te beleggen. In mijn laatste nota waarschuwde ik dat de Turkse lira deze maand tot 15 zou dalen. Tegelijkertijd is het paar boven de 25- en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA) gestegen. Oscillatoren zijn ook gestegen tot het overbought niveau.

Daarom, hoewel het paar op korte termijn waarschijnlijk zal blijven stijgen, is er een kans dat het na de CBRT beslissing op donderdag een pullback zal ondergaan.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money