Is de dollarindex een goede koop vooruitlopend op het Fed besluit?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… lees meer.
on jan 26, 2022
  • De Amerikaanse dollarindex stond de afgelopen dagen onder druk.
  • De index handelt op $95,90, iets onder het hoogste niveau deze week.
  • We leggen uit wat je de komende weken kunt verwachten.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) trok tijdens de nachtelijke sessie iets terug terwijl investeerders wachtten op het aanstaande rentebesluit. De index handelt op $ 95,90, wat een paar punten onder het hoogste punt van deze week van $ 96,20 is.

Amerikaanse economie groeit

Het Federal Open Market Committee (FOMC) sluit deze week woensdag zijn tweedaagse vergadering af.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De bijeenkomst komt op een moment dat de Amerikaanse economie het relatief goed doet, zelfs nu er tekenen van vertraging opduiken.

Uit gegevens die deze week werden gepubliceerd, bleek dat de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) in december steeg naar het hoogste punt in 42 weken van 7,0%. Dat was het hoogste niveau in meer dan 40 jaar. En er zijn tekenen dat de reële inflatie hoger is dan dat.

Uit aanvullende gegevens bleek dat het werkloosheidspercentage in het land in december daalde tot een dieptepunt van 3,9% uit het pandemietijdperk. Dat was een beter aantal dan waar analisten op hadden gerekend.

Ondertussen bleek uit vorige week gepubliceerde gegevens dat bouwvergunningen, het starten van woningen en de verkoop van bestaande woningen in december sterk zijn gestegen.

Er zijn echter risico’s voor de economie. Zo bleek uit de flash PMI cijfers die deze week werden gepubliceerd, dat de economie vertraagt. Deze vertraging werd toegeschreven aan de aanhoudende Omicron crisis.

Voorbeeld van Fed besluit

Daarom zal de Amerikaanse dollarindex reageren op het laatste rentebesluit van de Federal Reserve. De bank zal naar verwachting de rente ongewijzigd laten. Uit het dot plot van de vorige vergadering en de algemene prestaties van de obligatiemarkt blijkt echter dat de bank de komende maanden op hogere rentes zal wijzen.

De Fed zal tijdens de vergadering van maart waarschijnlijk laten doorschemeren dat ze de rente zal verhogen en vervolgens in dezelfde periode een einde zal maken aan het beleid van kwantitatieve versoepeling.

Ook andere centrale banken zijn hawkish geworden. In december voerde de Bank of England haar eerste renteverhoging uit. En woensdag zal naar verwachting ook de Bank of Canada de rente verhogen.

In theorie zou een agressieve Fed positief moeten zijn voor de Amerikaanse dollarindex. Dit is echter niet gegarandeerd gezien het feit dat de verklaring al is ingeprijsd. Het zou ook niet als een verrassing moeten komen als de Fed een beetje dovish klinkt.

Daarom is er een kans dat de DXY index een pullback zal ondergaan na het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money