USD/CAD stabiel en wacht op de BOC rentebeslissing

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… lees meer.
on jan 26, 2022
  • Het USD/CAD paar beweegt zijwaarts voor het BOC tariefbesluit.
  • De Bank of Canada zal naar verwachting deze week de rente verhogen.
  • Ook de Fed zal vandaag haar vergadering over het rentebesluit afronden.

Het USD/CAD paar bewoog zijwaarts, vooruitlopend op het laatste rentebesluit van de Bank of Canada (BOC) en de Federal Reserve. Het paar handelt op 1,2600, wat iets boven het dieptepunt van vorige week op 1,2462 ligt.

Beslissing van de Bank of Canada

De BOC en de Fed sluiten woensdag hun tweedaagse monetairbeleidsvergaderingen af. Analisten verwachten dat de twee centrale banken agressieve beslissingen zullen nemen in een poging de inflatie in de twee landen te verlagen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Uit recente gegevens blijkt dat de Canadese consumentenprijsindex (CPI) de afgelopen maanden sterk is gestegen, terwijl het werkloosheidspercentage is gedaald tot onder de 6%. Daarom verwachten analisten dat de centrale bank haar wandelcyclus zal beginnen nu ze haar kwantitatieve versoepeling al heeft beëindigd beleid.

Precies, analisten verwachten dat de BOC de rente met ongeveer 25 basispunten zal verhogen en vervolgens laten doorschemeren dat het nog minstens twee verhogingen zal doorvoeren. Analisten bij ING bank schreven dat:

“COVID maatregelen zullen ook aan het einde van de maand worden versoepeld en dit zou het groene licht moeten geven om de tarieven te verhogen. Verwacht een positieve impact op CAD, hoewel externe risico’s toenemen.”

Fed besluit

Het USD/CAD paar reageert ook op het aanstaande rentebesluit van de Federal Reserve. Analisten verwachten dat de Fed een relatief agressieve beslissing zal nemen. In tegenstelling tot de Bank of Canada zal de Fed deze week de rente niet verhogen.

De Fed zal echter hints geven dat het dit jaar de rente ongeveer 3 renteverhogingen zal doorvoeren. Ook zullen ze het kwantitatieve beleid in maart beëindigen. In een verklaring op dinsdag zei een analist bij Bank of America;

“De obligatiemarkt lijkt te reageren op de daling van de aandelen, plus de geopolitieke spanningen, dus misschien klinkt de Fed niet zo agressief als ze anders zouden hebben gedaan. Maar we denken niet dat de Fed naar buiten zal komen om de markt te vertellen dat het verkeerd is om dit jaar vier renteverhogingen in te prijzen.”

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money