Sojabonen prijs in overboughtzone voorafgaand aan het WASDE rapport

Door:
op Feb 9, 2022
Listen
  • De prijs van sojabonen zit al drie maanden in een stijgende lijn.
  • Sinds eind januari bevindt het zich in de overboughtzone.
  • Zelfs met de waarschijnlijke terugval, kan de opwaartse trend doorgaan.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De prijs van sojabonen blijft in het overboughtgebied, aangezien het slechte weer in Zuid-Amerika de vraag naar de Amerikaanse voorraden doet toenemen. Beleggers zijn nu enthousiast over het WASDE rapport dat woensdag wordt gepubliceerd.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

soybean price
Sojabonen prijs

WASDE rapport

Copy link to section

Het World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE) rapport van februari staat gepland voor publicatie op woensdag. In het rapport van januari heeft het Amerikaanse ministerie van landbouw de prijs van sojabonen met 50 cent naar boven bijgesteld tot $ 12,60 per bushel voor het seizoen 2021/22.

De voorspelde prijsstijging was gebaseerd op zorgen over krappe aanvoer uit Brazilië, Argentinië en Paraguay. Brazilië en Argentinië staan respectievelijk op de eerste en derde plaats in de lijst van belangrijkste sojaproducerende landen.

Nog maar twee maanden geleden verwachtten zowel handelaren als analisten een bumper uit Brazilië; een aspect dat druk uitoefende op de sojaprijs. De sojabonenteeltgebieden van het land hadden tijdens het plantseizoen voldoende regen gehad. Dit werd gevolgd door warme temperaturen in gebieden zoals Mato Grosso. Het weer zorgde voor de ideale omstandigheden voorafgaand aan het oogstseizoen.

Sommige analisten voorspellen zelfs een productie van 145 miljoen ton, wat een wereldrecord was. De ongunstige weersomstandigheden van de afgelopen weken hebben er echter toe geleid dat kopers zijn overgestapt op Amerikaanse leveringen. Het weer in La Niña heeft de oogst in het zuiden van Brazilië en Argentinië aangetast.

Vervolgens overtrof de verkoop van sojabonen in de VS voor export de voorspellingen van analisten door te stijgen tot bijna 2 miljoen ton. Bovendien noemde USDA eind vorige week nog een verkoop van 252.000 ton aan niet-geïdentificeerde kopers. Met deze factoren in het achterhoofd, zullen beleggers enthousiast zijn over het WASDE rapport van februari voor aanwijzingen over productie en prijzen.

Soja prijs technische analyse

Copy link to section

De prijs van sojabonen zit al ongeveer drie maanden in een stijgende lijn. Begin november bereikte het een laagste punt in 11 maanden op $ 11,80 per bushel. De daaropvolgende trendomkering heeft geleid tot een hoogste punt in 8 maanden van 15,90. Over een periode van drie maanden is het met 32,94% gestegen.

Op een 1-dag grafiek is het nog steeds boven de 50 en 200-daagse EMA’s, wat een bullish teken is. Bovendien bevindt het zich nu al bijna twee weken in het overboughtgebied; momenteel met een RSI van 77.

In de daaropvolgende sessies kan het zich terugtrekken tot ongeveer 15,14 of lager op 14,38 voordat het zijn rally herleeft. Zolang de sojaprijs boven de 200-daagse EMA blijft, die op 14,00 is, zullen de bulls de baas blijven.

Desalniettemin kan het op korte termijn weerstand blijven ondervinden langs het hoogste punt van juni 2021 van 16,00. Een beweging boven dat niveau geeft de bulls de kans om de 9-jarige high-hit in mei 2021 op 16,66 opnieuw te testen.

soybean price
Sojabonen prijs
Sojabonen Commodities Zuid-Amerika