CPI inflatie van 8,6% – wat het voor de toekomst betekent?

Door:
op jun 11, 2022
  • CPI mist met een inflatie van 8,6% versus voorspelde 8,3%
  • Biden nu de minst populaire president in dit stadium van zijn ambtstermijn sinds Ford in 1974
  • Markt daalt opnieuw, maar het grootste deel van de pijn moet nu worden ingeprijsd

Ik ben nostalgisch, als ik terugdenk aan de tijd dat de markten afhankelijk waren van het woord van Jerome Powell. Eerlijk gezegd heb ik nostalgische gevoelens voor de dagen van de groene markt. Misschien zit ik over veertig jaar op de bank en vertel ik mijn kleinkinderen over dagen dat de aandelenkoersen stegen.

Aan de andere kant is deze nieuwe maandelijkse spin-the-wheel race die de CPI lezing heet, erg leuk geworden, zelfs als het schijnbaar met elke iteratie bloederiger en voorspelbaarder wordt, zoals een slechte horrorfilmserie (ik zag Paranormal Activity 3 in de bioscoop, en herinner je duidelijk mensen die lachten toen ze in plaats daarvan van angst zouden moeten schreeuwen – dat is een manier om een slechte film te maken).

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

CPI van mei

De CPI van mei kwam vanochtend warm binnen en bereikte 8,6%, tegen een voorspelde 8,3%. Als we het cijfer opsplitsen, is dat een stijging van 1% ten opzichte van april.

Zelfs als de voedsel- en brandstofprijzen, die notoir volatiel zijn, worden weggelaten, dan nog steeg het kern inflatiecijfer met 0,6%. Dat kern inflatiecijfer is typisch het cijfer waar beleidsmakers zich op richten, maar het maakt niet uit op welke manier je het bekijkt, dit is weer een ander zorgwekkend cijfer voor de autoriteiten die hadden gehoopt dat de inflatie zou beginnen af te koelen.

Marktreactie

Het grote aantal headlines – het grootste aantal sinds 1981 – deed de markt tuimelen, met een mooie, geheel rode kleur die me begroette toen ik vanmorgen mijn portefeuille bekeek. Heeft het goud tenminste stand gehouden? Eens te meer laten zien (als er nog maar een klein beetje twijfel was) dat Bitcoin nog een lange weg te gaan heeft, voordat het in de buurt kan komen van de titel van een waardeopslag.

Politiek

November komt steeds dichterbij, wat betekent dat er tussentijdse verkiezingen in het verschiet liggen en de regering vam Biden niet blij zal zijn met de aanhoudende daling van het consumentenvertrouwen als gevolg van deze inflatiecijfers.

Om het consumentenvertrouwen te meten, zou je een miljoen mensen kunnen vragen naar de situatie, of diep in kooppatronen van de afgelopen maanden kunnen graven – je zou zelfs een gesprek kunnen beginnen met duizend verschillende taxi chauffeurs over de toestand van de economie en de antwoorden kunnen opnemen. Aangezien het vrijdag is, heb ik besloten om geen van die dingen te doen; in plaats daarvan typte ik het woord ‘recessie’ in de Google Trends-database en ziedaar, het schiet omhoog als de prijs van mijn dagelijkse aankoop van Griekse yoghurt (op welk moment wissel ik van bosbessen naar banaan om geld te besparen?).

Dus ja, de regering van Biden kan niet blij zijn. Er is op dit moment veel partijdigheid en verdeeldheid onder de Amerikaanse politiek, maar één ding waar elke kiezer om geeft, is hun portemonnee, en bijna iedereen voelt die van hen lichter worden. De goedkeuringsclassificatie van Biden is naar het zuiden gedaald met 40%, via de onderstaande gegevens van Politico. Voor degenen die niet weten wat dat betekent, dat is… slecht.

Hoe erg? Nou, ik heb de politieke geschiedenis doorzocht om erachter te komen hoe erg het was. Herinner je je Donald Trump – de vorige president van de Verenigde Staten met notoir zwakke goedkeuringsclassificaties? Biden is nu minder populair in vergelijking met Trump in deze fase van het presidentschap (507 dagen), zoals de groene lijn op de onderstaande grafiek van FiveThirtyEight laat zien. Ondertussen is het niet eens een eerlijk gevecht om te vergelijken met Obama in dezelfde fase van zijn presidentschap. In feite is Biden in dit stadium van zijn ambtstermijn (507 dagen) de minst populaire president sinds Gerald Ford in 1974.

Wat dit betekent

Ik schreef gisteren over mijn overtuiging dat we grotendeels over het gebeuren van de stijgingen/inflatie van de Fed heen waren, en beweerde dat het grootste deel van het slechte nieuws al was ingeprijsd. Hoewel mijn gedachtegang bij dat artikel blijft, denk ik nog steeds dat olie het belangrijkste cijfer is om vanuit macro oogpunt in de gaten te houden, de toegenomen druk die de Fed en het Witte Huis zullen dit ondervinden als gevolg van de CPI misser van vandaag, de markt is niet verrassend verder naar beneden getrokken.

Maar ik geloof niet dat er zoveel veranderd is. De CPI statistiek is hoe dan ook onvoldoende voor inflatie, het werkelijke aantal ligt aanzienlijk ten noorden van 8,6%. Dus, het is de zoveelste klap voor de mislukte pogingen van de Fed om grip te krijgen op de inflatie, de populariteit van het Witte Huis en de winstcijfers van Wall Street. En dat zijn drie van de meest invloedrijke partijen in de VS.

Hé, ik denk dat we in plaats daarvan allemaal obligaties kunnen gaan kopen, maar wat is het plezier daarvan?

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% van CFD accounts verliezen geld