Komt er in 2022 een recessie? Guggenheim's Minerd zegt dat we al in één zitten

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson is de hoofdnieuwsredacteur bij Invezz en houdt toezicht op het team van verslaggevers, analisten en de strategische richting… lees meer.
on jun 15, 2022
Updated: jun 16, 2022
  • Volgens Minerd bevindt de Amerikaanse economie zich mogelijk al in een recessie.
  • Minerd zegt op Bloomberg TV dat hij 'niet zeker weet wat de remedie is'.
  • De Fed moet de inflatie zo snel mogelijk 'verpletteren'.

De grootste renteverhoging sinds 1994 vond woensdag plaats toen de Amerikaanse Federal Reserve haar benchmarkrente met driekwart procentpunt verhoogde. Dit roept de vraag op: zijn er overeenkomsten met de renteverhoging van woensdag in vergelijking met die in de tijd dat Alan Greenspan optrad als voorzitter van de Federal Reserve?

Greenspan diende tijdens een tijdperk van ‘opportunistische desinflatie’

Guggenheim CIO Scott Minerd zei op Bloomberg Television na de aankondiging van de renteverhoging van woensdag, dat Greenspan toezicht hield op de Fed tijdens een tijdperk dat het best kan worden omschreven als “opportunistische desinflatie”.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Wat dit betekent is dat wanneer de economie “oververhit” is, de Fed in staat is om de rente tijdelijk te verhogen, zei Minerd. Deze actie wordt gevolgd door een actie om de rente weer te verlagen zodra een zwakte in de economie wordt waargenomen. Hij zei:

“We hebben dat soort keuzes hier niet”, en voegde toe: “Ik weet niet zeker wat de remedie in dit stadium is.”

Verkoopcijfers detailhandel zijn ‘zeer zwak’

Gelijktijdig met de aankondiging van de renteverhoging door de Fed, toonden gegevens van het ministerie van Handel aan dat de Amerikaanse detailhandel verkopen in mei met 0,3% daalden, terwijl de gegevens van april werden herzien van groei van 0,9% naar 0,7%.

In een commentaar op deze cijfers zei Minerd dat de gegevens van May “zeer zwak” waren en dat er signalen zijn die aangeven dat er een kans is dat de VS al in een recessie is beland. Hij legde uit:

Als we in een recessie zitten of als we hier tegenaan zitten en de Fed hier meer op aandringt, dan kunnen we tot de ontdekking komen van een plotselinge daling van de activaprijzen, zoals de aandelen deden in ’87 – als de Fed de koer wijzigt, zal het lijken alsof ze zwak zijn op het gebied van inflatie.

Het laatste advies van Minerd aan de Fed: stuur een boodschap dat de inflatie “zo snel mogelijk” zal “worden verpletteren”.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, Capital.com
9.3/10