Energieaandelen zijn het goedkoopst sinds 2008, ondanks een stijging van 20% dit jaar

Door:
op Jun 23, 2022
Listen
  • Energieaandelen worden verhandeld tegen de laagste K/W ratio sinds de Grote Financiële Crisis
  • Marktprijzen bij vertragende economische groei en daling van de vraag naar olie en gas
  • De P/E ratio is dit jaar al gedaald van 8,5 naar 6,4, aangezien de winstramingen met 64% zijn gestegen

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

Proberen om in 2022 goed presterende aandelen te vinden, is hetzelfde als proberen om een pan schoon te maken nadat de rijst zo gaar is geworden dat hij aan de bodem plakt (dit is me misschien wel of niet overkomen tijdens het avondeten een paar dagen geleden) – met andere woorden, het is erg moeilijk.

Maar als je heel, heel goed kijkt, zul je er een paar ontdekken. De meeste daarvan bevinden zich in de energiesector. In feite is de Stoxx 600 Oil and Gas Index met 20% gestegen (ondanks een recente terugval), zoals weergegeven in de onderstaande grafiek, terwijl de bredere markt is ingestort.

Are you looking for fast-news, hot-tips and market analysis? Sign-up for the Invezz newsletter, today.

De winst voor investeerders in de energiesector is te danken aan de tragische oorlog in Oekraïne, die de grondstofprijzen deed stijgen.

Er is echter iets buitengewoon opmerkelijks aan deze prijsstijging van energieaandelen: ze valt in het niet bij de stijging van de voorspelde winsten. Ondanks dat aandelen 20% stegen, zijn de winstramingen met 64% gestegen. Hierdoor is de K/W ratio gedaald van 8,5 aan het begin van het jaar tot waar deze zich momenteel bevindt op 6,4. Zoals de onderstaande grafiek van zerohedge.com laat zien, betekent dit dat energieaandelen worden verhandeld tegen de laagste waarderingen sinds de grote financiële crash in 2008.

Dit suggereert dat de markt niet volledig achter de torenhoge verwachtingen van analisten staat. Het dient als een symbool van het groeiende bearish sentiment dat circuleert, waarbij beleggers blijkbaar verwachten dat een vertraagde economische groei de vraag naar olie en gas zal doen dalen en uiteindelijk deze lagere cijfers zal rechtvaardigen.

Featured Broker

Looking to invest?

Invest and trade CFD stocks, ETFs, digital assets & commodities in minutes with our highest-rated broker.

Ad

Een andere kwestie is de vraag hoe duurzaam de stijging van de grondstoffenprijzen is. Dit wordt duidelijk veroorzaakt door de zwarte zwaan; de oorlog in Europa en alle domino-effecten, inclusief sancties die door het Westen zijn uitgevaardigd. Het is een dwaas spel om te proberen de toekomstige zetten van Poetin te voorspellen, en dan is er ook het voortdurende debat over de reactie van het Westen en hoe verplicht of bereid ze zijn om de energiestroom af te sluiten, wat allemaal ernstige gevolgen kan hebben voor de waarderingen hier.

Rekening houdend met dit alles – om nog maar te zwijgen van de stijgende dollar die nog roet in het eten zou kunnen gooien – is het volkomen logisch dat de waarderingen zijn gedaald. Met de ineenstorting van bijna alle activa in de financiële sfeer, manifesteert het bearish sentiment zich zelfs in de zeer weinige aandelen die presteren, dwz energie, in de vorm van lagere waarderingen – en dat is volkomen logisch, een trend die zich op keer opdoet in agressieve risicovrije perioden.

Ad

Investeer binnen enkele minute in grondstoffen zoals goud, tarwe, lithium, olie & meer bij onze best beoordeelde broker, eToro.

10/10
Bezoek site
Energie Rijst Aandelen Commodities Effectenbeurs Energie en stroom