Russische roebel bereikt hoogste punt in 7 jaar, wat wijst op mislukking van Westelijke sancties

Door:
op jul 1, 2022
  • De roebel daalde aanvankelijk met 40% na de Oekraïense invasie en sancties
  • Roebel zo sterk dat de Russische Centrale Bank het probeert te verzwakken
  • De kracht van de roebel is nep, maar benadrukt nog steeds het falen van de sancties van het Westen

Het is geen geheim dat de dollar het beter heeft gedaan dan andere valuta’s, zoals ik hier schreef, toen ik er vorige week de dupe van werd tijdens mijn vakantie in Ecuador (die de USD gebruiken). De dollar kan worden verpletterd in vergelijking met echte goederen en grondstoffen als de inflatie spiraliseert, maar in vergelijking met andere fiat valuta’s is hij erg sterk geweest.

De dollarindex (DXY), die de dollar meet ten opzichte van een mandje vreemde valuta, is dit jaar met 9% gestegen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Tegen de achtergrond van een stevige dollar is het daarom een duizelingwekkend feit dat de Russische roebel vorige week een hoogste punt in zeven jaar bereikte ten opzichte van de USD. Ja – diezelfde Russische roebel die bedoeld was om onherkenbaar te worden verzwakt, als gevolg van de economische sancties die door het Westen tegen het land werden opgelegd.

Laten we terugspoelen naar maart, toen Joe Biden het volgende zei:

Als gevolg van deze ongekende sancties wordt de roebel bijna onmiddellijk teruggebracht tot puin

President Joe Biden, 26 maart 2022

Hmmm. Een blik op de grafiek laat zien dat, hoewel de roebel aanvankelijk de dupe werd van de sancties van Biden en co., deze sindsdien aanzienlijk is hersteld. Toen Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel, daalde de roebel met 46% binnen 12 dagen en kon 1 USD je 139 roebel opleveren. Sindsdien is de roebel echter enorm in waarde gestegen, tot waar hij nu is, een stijging van 38% ten opzichte van het jaar en handelend tegen 54 roebel per dollar.

Waarom is de roebel zo sterk geweest?

Ik beoordeelde of de roebel het waard was om hier short te gaan op 29 april, toen hij werd verhandeld tegen 73 roebel per dollar, weer voorbij het niveau van vóór de invasie. Ik kwam tot de conclusie dat de manipulatie van de roebel door Poetin te sterk was, en daarom te riskant zou zijn om te shorten.

Ik geloof dat (de manipulatie van Poetin) hier te onbetaalbaar is. De meest impactvolle van allemaal is de poging van Poetin om “onvriendelijke landen”, inclusief alle staten binnen de Europese Unie, te dwingen om voor gas in roebels te betalen

Het bovenstaande is precies wat er is gebeurd. Nu de gasprijzen zijn gestegen, harkt Rusland duizelingwekkende winsten binnen. Het is zowel ironisch als treurig dat het grootste deel hiervan afkomstig is uit de EU, de regio die Rusland tegelijkertijd bestookt met sancties.

Terwijl Europa ernaar streeft deze afhankelijkheid te verminderen, is de economische realiteit dat een land zijn olie-import niet zomaar van de ene op de andere dag kan stopzetten. Zelfs het olie-embargo van mei kent vrijstellingen, zoals invoer via pijpleidingen, waarvoor werd gevochten door niet aan zee grenzende landen die minimale alternatieve bronnen hadden (denk aan Hongarije en Slovenië).

Maar deze invoervermindering kost tijd, en hoewel het Westen minder olie uit Rusland importeert, betekenen de recordprijzen dat de winsten hoger zijn dan voorheen en dat de buitenlandse reserves van Rusland een gezond evenwicht vertonen.

Kapitaalcontroles en sancties

Het komt niet allemaal door olie.

Nog ironischer is dat de sancties zelf hier helpen. Russen kunnen vanwege sancties niet dezelfde goederen importeren als voorheen, waardoor er minder roebels naar het buitenland worden gestuurd en de wisselkoers verder wordt versterkt.

Maar als je hier even over nadenkt, ondersteunt het min of meer mijn punt in het vorige artikel – dat deze roebelsterkte nep is en een gemanipuleerde FX snelheid. Natuurlijk, de roebel is sterk, maar wie verhandelt hem? De Russische kapitaalcontroles zijn krachtig geweest sinds de invasie begon, en hoewel ze nu worden versoepeld nu de roebel een groot deel van de bezorgdheid heeft weggewuifd en begon te versterken, zijn er nog steeds aanzienlijke belemmeringen voor de handel in de roebel.

En als iemand het niet vrij kan verhandelen, en als Russen er niet vrijelijk invoer mee kunnen kopen, wat heeft het dan voor zin om zelfs maar sterk te zijn? Het is niet echt waar, toch?

Laatste gedachten

We bevinden ons nu in het stadium waarin de roebel zo ‘sterk’ is dat de Russische centrale bank deze actief probeert te verzwakken, uit angst dat de export negatief wordt beïnvloed. Nadat de centrale bank de rente tot 20% had verhoogd om de impact van de sancties op te vangen, heeft de Centrale Bank de rente sindsdien drie keer verlaagd, nu op 11%.

Het idee was duidelijk: de Russische economie met geweld verpletteren… het is ze niet gelukt. Dat is duidelijk niet gebeurd

President Poetin vorige week tijdens het St. Petersburg International Economic Forum

Hoewel deze kracht wordt geproduceerd, is het bovenstaande citaat van Poetin niettemin waar. Zijn controle en manipulatie hebben gediend om de beste bedoelingen van het Westen om de Russische munt te tanken, af te slaan. Terwijl Europa in Rusland blijft winkelen voor olie, zullen hun sancties niet zwaar wegen.

De meest trieste statistiek van allemaal? Europa heeft aanzienlijk meer uitgegeven aan Russische energie om de oorlogsinspanning te financieren, dan het aan Oekraïne heeft gestuurd als hulp. Het is niet overdreven om te zeggen dat de aanpak van sancties een ramp is geweest.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% van CFD accounts verliezen geld