Verhalen van mijn reis naar Ecuador, waar inflatieprotesten gewelddadig zijn geworden

Door:
op jul 8, 2022
  • Ik heb drie weken in Ecuador doorgebracht, waar protesten gewelddadig zijn geworden
  • Een 18-daagse staking heeft het US dollar gebruikende land verlamd
  • Prijscontroles en brandstofprijsverlagingen overeengekomen, maar de problemen zullen niet snel worden opgelost

Vuren brandden in de steden. Wegen waren versperd. Vervoersverbindingen aangevallen.

Het is een enge tijd voor veel mensen, en ik heb dit vorige maand uit de eerste hand meegemaakt toen ik drie weken in Ecuador doorbracht. De Zuid-Amerikaanse natie, die de Amerikaanse dollar gebruikt sinds de ineenstorting van haar oorspronkelijke munteenheid in 2000, is verlamd door protesten tegen allerlei dingen, waarvan de kosten van levensonderhoud de meest prominente zijn.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De protesten hebben het land tot stilstand gebracht en ik had het geluk dat ik een vlucht kon pakken en weg kon komen, want de dingen werden erg zuur, omdat demonstranten snelwegen en andere routes in de steden blokkeerden en mensen erbinnen opsloten. Minstens vier mensen zijn omgekomen en er is meer dan $ 1 miljard aan schade aangericht. De echte impact is echter de langdurige klap voor de toeristenindustrie, waar Ecuador zo hard aan heeft gewerkt om te cultiveren. De gevolgen hiervan zullen verwoestend zijn voor dit land in de toekomst.

Ecuador is prachtig

Bij de landing in Quito, de hoofdstad van Ecuador, vielen me meteen twee dingen op: schoonheid en hoogteziekte. Quito ligt 3000 meter hoog in de Andes en de zuurstof is opmerkelijk dunner. Terwijl ik de eerste paar dagen rondliep met wat voelde als een constante kater, moest ik me ook aanpassen aan de koudere temperaturen omdat het zo hoog ligt.

Maar de schoonheid was spectaculair; het imposante Andesgebergte is overal te zien. Bij het beklimmen van de Cotapaxi vulkaan (5.000 meter hoog, met om de tien meter uitrusten vanwege de ijle lucht) en het voltooien van een tweedaagse wandeling in een lus rond Quito, is het landschap anders dan alles wat ik ooit heb gezien.

Ecuador lijdt ook

Maar de schoonheid van het landschap wordt afgewisseld met de lelijkheid van wat begon terwijl ik daar was – protesten die al snel gewelddadig werden.

Een staking voor onbepaalde tijd in het land werd op 13 juni begonnen door de Confederation of Indigenous Nationalities, die eisen hadden, waaronder een verlaging van de brandstofprijs, meer financiering voor gezondheidszorg en onderwijs, en verschillende prijsbeheersingsmaatregelen voor een breed scala aan goederen.

Demonstranten gingen achter snelwegen en belangrijke transportroutes aan, wat betekent dat er gevallen waren van toeristen die uit de lucht werden gehaald, en regio’s werden volledig afgesloten inclusief medische zorg, zoals brandweerauto’s en ambulances die de steden niet konden bereiken. Hoewel de officiële dood die door de autoriteiten is onthuld vier is, zijn er geruchten dat het werkelijke aantal hoger is.

Twee weken later, op maandag 27 juni, leken de onderhandelingen tot een oplossing te komen, maar toen een nieuwe aanval op een brandstofkonvooi een militaire officier om het leven bracht en twaalf gewonden, was dit een reden voor de regering om de onderhandeling af te breken.

Maar nu voedseltekorten ervoor zorgen dat al het voedsel dat de steden heeft bereikt tot nauwelijks geloofwaardige niveaus stijgt, is de regering gedwongen terug naar de onderhandelingstafel te gaan en is er een overeenkomst bereikt, in wat werd gezien als een grote overwinning voor de mensen .

De onevenredige gevolgen van de inflatie

Als onderdeel van de overeenkomst zal gas met 25 cent worden verlaagd tot $ 2,40 per gallon, er worden grenzen gesteld aan de uitbreiding van olie-exploratie in de Amazone, mijnbouw in beschermde gebieden zal worden verboden en prijscontroles op een verscheidenheid aan goederen worden ingevoerd.

Monseigneur Luis Cabrera, die als bemiddelaar in de deal optrad, verklaarde dat “als het staatsbeleid het probleem van de armen niet oplost, het volk in opstand zal komen”.

Dat is het probleem met inflatie. Het treft de armen onevenredig. Over de hele wereld zien we dat bedrijven werknemers ontslaan als reactie op het besluit van de Fed om de rente te verhogen. Als de rente stijgt, is de prikkel om te investeren kleiner en neemt de werkloosheid toe. Evenzo hebben huishoudens met een zware schuldenlast die leningen nodig hebben (creditcard of andere) een hogere rente.

Inflatie is een ongelooflijk persoonlijk iets omdat het iedereen in de samenleving treft – alleen degenen aan de onderkant worden er nog meer de dupe van.

Prijscontroles

In het geval van Ecuador zullen prijscontroles niets uithalen. Dit is een diepliggend probleem na de ongekende gelddruk van het afgelopen decennium, dat aanzienlijk is toegenomen door de pandemie.

Om de inflatie af te koelen, moet al dit geïnjecteerde kapitaal worden verwijderd en dit kan het beste worden gedaan door de tarieven te verhogen, de werkloosheid te verhogen en de economie te verkleinen – er is geen andere manier. Door de werkloosheid te verhogen, zullen mensen in theorie bereid zijn om voor minder te werken, wat bijdraagt aan het afremmen van de loongroei, die vaak door politici is gebruikt om de toestand van de economie en de ernst van het inflatieprobleem te verdedigen.

Vanaf nu

“We weten dat we een land hebben met veel verdeeldheid, veel problemen, met onopgeloste onrechtvaardigheden, met belangrijke bevolkingsgroepen die nog steeds worden gemarginaliseerd”, zei de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken Francisco Jimenez bij de ondertekening van de overeenkomst.

Natuurlijk, Amerikanen die dit lezen, kunnen wat er in Ecuador gebeurt afdoen als irrelevant gezien de ontwikkeling ervan in vergelijking met de VS, maar wie zegt dat dit niet in andere landen zal gebeuren? De economie verkeert in een slechte staat en er is geen gemakkelijke uitweg. Het meest trieste van alles is dat, zoals het meestal is, de mensen onderaan de stapel het meest zullen moeten lijden.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% van CFD accounts verliezen geld