Ad
De eerste Bitcoin-ico ter wereld

Mis de 100x niet

Samurai dog KOOP NU

Crypto-experiment van Centraal-Afrikaanse Republiek is roekeloos

Door:
op Jul 22, 2022
Listen
  • De CAR was het tweede land met Bitcoin als wettig betaalmiddel, maar slechts 10% heeft internettoegang
  • Morgen zal de "Sango Coin" in de uitverkoop gaan, met als doel rijke natuurlijke bronnen te symboliseren
  • Dan Ashmore: roekeloos en gevaarlijk economisch beleid in een door oorlog verscheurd land

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

Ik weet niet helemaal zeker wat er gaande is in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Nog belangrijker, de burgers van het land weten het zelf ook niet.

Wat is de Centraal-Afrikaanse Republiek?

Copy link to section

Ondanks het feit dat dit Afrikaanse land over veel natuurlijke hulpbronnen beschikt – goud, olie, diamanten, uranium – is dit een van de armste landen ter wereld. Dit is te wijten aan verschillende factoren, waarvan de meeste voortkomen uit de koloniale geschiedenis. Sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 is er extreme instabiliteit geweest tussen verschillende religieuze, sociale en etnische groepen, wat in combinatie met verschillende politieke ideologieën heeft geleid tot veel geweld, ontheemding en minimale groeimogelijkheden.

De meest recente uitbraak van geweld vond plaats in 2013. Malaria, hiv en ondervoeding zijn ook wijdverbreid, en het land heeft met een levensverwachting van 53 jaar een van de laagste ter wereld. Het moedersterftecijfer staat op 8,9 per 1000 geboorten, en ook de alfabetiseringsgraad van 37% is de slechtste ter wereld.

Bitcoin is wettig betaalmiddel in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Copy link to section

Het is duidelijk dat dit een land is met veel problemen. Tegen deze achtergrond heeft president Faustin-Archange Touadéra Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft geïntroduceerd. Dit kwam als een verrassing in alle opzichten. De president kondigde middels een reeks cryptische tweets aan dat het land op weg was naar een dergelijke stap.

Middelen ontbreken

Copy link to section

De stap, hoewel lovenswaardig in ideologische termen, lijkt op zijn zachtst gezegd enorm voorbarig. Bitcoin is afhankelijk van internet en slechts 10% van de bevolking heeft nu regelmatig toegang tot internet.

Featured Broker

Looking to invest?

Invest globally in stocks, options, futures, currencies, bonds and funds from a single unified platform, with our highest-rated broker.

Ad

Ongeacht veiligheid, onderwijs en toegang tot drinkwater – vergeet niet dat er sinds 2013 constant sprake is van geweld in het land, met veel bloedbaden als gevolg van religieuze conflicten. Het land heeft de Russische Wagner-groep gerekruteerd (huurlingen) om tegen de rebellen te vechten in een steeds bloediger wordende burgeroorlog. Het land wordt nu gezien als een Russische bondgenoot.

Are you looking for fast-news, hot-tips and market analysis? Sign-up for the Invezz newsletter, today.

Tokenisatie van bronnen

Copy link to section

Vorige week ging de natie nog een stap verder. De president ging verder dan Bitcoin en dieper in de cryptocurrency-ruimte en kondigde aan dat ze hun eigen cryptocurrency zouden lanceren, genaamd Sango Coin. De “nationale digitale valuta” zal morgen, 21 juli, in de verkoop gaan, met een minimale investering van $500 vereist, met het bedrag dat in andere crypto’s moet worden betaald.

De website zegt dat het “de tokenization van de middelen van de Centraal-Afrikaanse Republiek voor wereldwijde investeerders zal vergemakkelijken”, hoewel hoe dit zal werken in mijn ogen erg onduidelijk is – laat staan voor de gemiddelde CAR-burger zonder internettoegang. En zeker als het gaat over een carrière in cryptocurrency.

“Sango Coin wordt de munteenheid van de nieuwe generatie van de Centraal-Afrikaanse Republiek”, zei Touadera, opnieuw zonder in te gaan op de details.

Conclusie

Copy link to section

Er is geen manier om hier verandering in te brengen – dit is een buitengewoon onverantwoordelijke en gevaarlijke economische zet van de CAR-regering. Er circuleren allerlei theorieën over het ‘waarom’, aangezien het zo’n merkwaardige beslissing is. Sommigen geloven zelfs dat er Russische implicaties zijn, aangezien het land zich van Frankrijk wil afkeren en een gunstiger standpunt tegenover Rusland wil innemen. Anderen zeggen dat dit het etablissement in staat zal stellen deel te nemen aan corruptie en andere illegale financiële activiteiten.

Maar wat de reden ook is, dit is zeer roekeloos en ongelukkig gekozen. De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft enorme problemen – ze hebben geen door de staat gesponsorde cryptocurrency nodig met minimale uitleg en details om hun natuurlijke hulpbronnen te “tokeniseren”. Het voelt ook als een gehaast en spontaan besluit, in plaats van met voorbedachten rade en gepland. Extreme experimenten, zoals het symboliseren van je eigen middelen via nieuwe cryptocurrencies, zijn niet de juiste keuze als je land het moeilijk heeft in bijna elke andere categorie.

Eerlijk gezegd weet ik niet zeker wat veel van de zaken rondom Sango Coin betekenen. Nog zorgwekkender, ik vraag me af of de president dat zelf wel weet.

Ad

Begin makkelijk met crypto door de crypto signalen en grafieken te volgen van de professionele trader Lisa N Edwards. Schrijf je vandaag in voor makkelijk te volgen trades voor vele altcoins bij GSIC.

0/10
Get signals
Bitcoin Macro-economie