Op hol geslagen inflatie slecht voor zowel Trump als Biden

Door:
op jul 22, 2022
  • Inflatiemeting juni van 9,1% aangekondigd, de hoogste in 40 jaar
  • Het toewijzen van de schuld aan Biden of Trump is niet de verklaring - beide hebben bijgedragen
  • Naast Jerome Powell is wanbeheer van inflatie nu een verlammend probleem, schrijft Ashmore

Ongelooflijk, maar ook voorspelbaar, heeft de inflatie het nieuwe hoogste punt in 40 jaar van 9,1% bereikt. Dit blijkt uit het CPI-rapport van vanmorgen. Historisch gezien is de aanloop van de inflatie sinds COVID razendsnel geweest en bereikt nu de beruchte niveaus van de jaren 80.

Wie is verantwoordelijk voor de recordinflatie?

Terwijl ik op Twitter rondkeek, merkte ik dat veel politici de schuld kregen. Ik ben hier niet om iemand te verdedigen, en ik heb ook geen politieke agenda. Ik ben maar een kind uit Europa dat van een afstand toekijkt wat er gebeurt – ik geef niet veel om de ene of de andere kant.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Dat gezegd hebbende, denk ik dat er geen gebrek aan verwijten is om uit te delen. Ik heb eerder mijn mening gegeven over de voorzitter van de Federal Reserve, voorzitter Jerome Powell, die vaker heen en weer slingert over het agressieve beleid van de Fed dan ik op dit moment kan tellen. Maar hoe zit het met de laatste twee respectieve presidentiële administraties – respectievelijk Trump en Biden?

Joe Biden

“Onze experts zijn van mening, en uit onze gegevens blijkt ook, dat de meeste prijsstijgingen die we hebben gezien, naar verwachting tijdelijk waren”, zei Joe Biden in juli 2021.

“Onze experts zijn van mening en uit onze gegevens blijkt dat de meeste prijsstijgingen die we hebben gezien, naar verwachting tijdelijk waren.”

Joe Biden, juli 2021

Het bovenstaande citaat, vandaag bijna een jaar geleden, is duidelijk een behoorlijk schokkende lezing in de context van de inflatoire omgeving die sindsdien is ontstaan. Maar de regering van Biden, minister van Financiën Janet Yellen en Fed-voorzitter Jerome Powell, was resoluut in haar beweringen dat inflatie geen punt van zorg was, waarbij het woord ‘van voorbijgaande aard’ constant de ronde deed.

Het werd vervolgens neergezet als een vraaggestuurde stijging van de prijzen.

“Wat er nu gebeurt komt niet alleen van de aanbodzijde, maar ook van de vraagzijde”, zei minister van Transport Pete Buttigieg afgelopen oktober op CNN. “De vraag is op hol geslagen.”

Toen we het nieuwe jaar ingingen, bevestigde Biden opnieuw dat inflatie geen punt van zorg was, terwijl de prijzen nog hoger bleven stijgen.

“We boeken vooruitgang bij het vertragen van de prijsstijgingen”, zei de president na de CPI-waarde van 7% in december. De volgende maand bracht opnieuw een gestegen CPI-cijfer, oplopend tot 7,5%, waarop Biden met vertrouwen reageerde: “Hoewel het rapport van vandaag een verhoging laat zien, blijven de experts voorspellen dat de inflatie tegen het einde van 2022 aanzienlijk zal afnemen.”

Toen definitief werd afgerekend met dit tijdelijke argument, toen de prijzen hoog bleven, gaf Biden Poetin de schuld van de aanhoudende inflatiemetingen. De Russische invasie van Oekraïne heeft het probleem ongetwijfeld verergerd, maar het is vrij duidelijk, zoals ik al eerder heb geschreven, dat de inflatie al lang vóór februari van dit jaar, toen de oorlog begon, aanwezig was.

“Het inflatierapport van vandaag bevestigt wat Amerikanen al weten. Poetins prijsstijging treft Amerika hard.”

Joe Biden, juni 2022

Ik heb het gevoel dat ik nu in herhaling val. Schijnbaar schrijf ik dit artikel elke maand, maar op dit moment geloof ik dat het eindelijk duidelijk wordt voor de regering-Biden hoe erg ze de inflatie hebben onderschat. Fed-voorzitter Jerome Powell’s herhaalde heen en weer en evenzo lege verzekeringen dat de inflatie van voorbijgaande aard en onder controle blijft, hebben niemand echt laten geloven – behalve Joe Biden natuurlijk.

Donald Trump

Bidens wanbeheer van de fall-out was gevaarlijk en teleurstellend, en dat is het nog steeds. Het moet echter worden gezegd dat hij pas in januari 2021 aantrad. Daarom was de belangrijkste reden dat we zien dat inflatie nu het levensonderhoud van mensen verscheurt, al goed op weg voordat hij werd beëdigd.

Die reden zou het drukken van geld zijn, een plaag van de laatste tijd. Dit kwam tijdens COVID echter op een heel nieuw niveau, toen Trump nog in functie was. Deze torenhoge druk, gecombineerd met exorbitante leningen, kan maar op één manier eindigen – met ongebreidelde inflatie.

Inflatie is een baanbrekend fenomeen omdat het de lagere klassen verlamt en de ongelijkheid verder vergroot. Het wordt ook steeds sterker in de loop der tijd, en dat is precies wat er in dit geval is gebeurd. Het is een wiskundige zekerheid dat als je meer geld drukt dan op enig moment in de geschiedenis – en dat is precies wat er is gebeurd – de waarde van dat geld daalt.

Als je één zeldzame ruilkaart hebt die een miljoen dollar waard is, en de fabrikant drukt er nog 100 van exact dezelfde kaart, denk je dan dat die kaart nog steeds een miljoen dollar waard is? Waarom zou het anders gaan met geld? Meer geld betekent dat de waarde van dat geld lager is. Laten we het simpel houden.

Concluderend ligt hier veel schuld – maar niet allemaal bij Jerome Powell en de Fed, zo abject incompetent als ze hebben bewezen. En het is niet allemaal op Biden. Het is ook niet allemaal op Trump. Het is een combinatie van al deze factoren, en het is niet bijzonder moeilijk om dat te zien.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% van CFD accounts verliezen geld