Waarom is de dollar zo sterk?

Door:
op jul 22, 2022
  • Amerikaanse dollar bereikte vorige week voor het eerst in 20 jaar pariteit met de euro
  • De geschiedenis heeft dit patroon keer op keer gezien in eerdere recessieperiodes
  • Economische onzekerheid, een agressieve Fed en stijgende energieprijzen dragen allemaal bij

De dominantie van de dollar op de valutamarkten houdt aan. Vorige week waren we getuige van de belangrijke mijlpaal van $1 handel voor €1. Met een koers van slechts $1,20 een jaar geleden, is dit een duizelingwekkende opmars van de USD op de forexmarkten. Waarom zien we deze trend nu? Hoewel de koers de afgelopen dagen een beetje is vertraagd, zal de kracht aanhouden of zou er een ommekeer kunnen komen?

Dollar wordt sterker in tijden van onzekerheid

De dollar is de reservevaluta van de wereld, een kant van de meeste valutatransacties – volgens sommige schattingen tot 90%. Als de grootste valuta wordt het ook gezien als de meest stabiele en veiligste valuta ter wereld. In tijden van onzekerheid trekken beleggers massaal naar veiligheid, en daarom is de dollar historisch gezien gestegen. Ik heb de DXY-index uitgezet, die de sterkte van de dollarindex meet ten opzichte van een aantal vreemde valuta, tegen recessieperiodes sinds 1970. De resultaten zijn vrij duidelijk zichtbaar – een stijging in tijden van onrust.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Om verder in te zoomen op deze onzekerheid, kunnen we verder kijken naar de periode maart 2020, toen de zorgen over COVID echt toenamen.

Waarschijnlijk ben je het nog niet vergeten: vier van de zestien grootste dagelijkse bewegingen in de geschiedenis van de S&P 500 vonden plaats in maart 2020. Ik herinner me levendig dat ik plotseling van kantoor naar huis werd gestuurd, toen onze premier (Leo Varadkar – ik woonde toen in Ierland ) een noodaankondiging deed dat alle scholen en kantoren moesten sluiten.

Het voelt nu als een miljoen jaar geleden, maar de markt was in rep en roer omdat het duidelijk was dat dit surrealistische virus meer was dan alleen een geïsoleerd incident in China.

En de dollarindex? Die is in slechts tien dagen met 8% sterker geworden – een gedenkwaardige beweging voor een valuta in zo’n korte periode.

Waarom versterkt de Fed de rente om de dollar te versterken?

Maar naast de angst voor een recessie zijn er nog andere factoren. De Federal Reserve is agressiever geweest dan buitenlandse banken bij het verhogen van de rentetarieven om de stijgende inflatie te bestrijden die we nu zien.

De rentestijging van 75 bp in juni was de grootste sinds 1994, terwijl de volgende verhoging 100 bp zou kunnen bedragen (hoewel de verwachtingen zijn verschoven naar een nieuwe verhoging van 75 bp). Als algemene regel geldt dat een hogere rente kapitaal uit het buitenland zal aantrekken, aangezien beleggers het extra rendement op obligaties en andere rentedragende producten willen verdienen.

Meer kapitaal stroomt naar de VS -> meer dollars gekocht -> dollar stijgt.

Stijgende energieprijzen

De andere belangrijke dial-mover hier zijn de energieprijzen. Je hoeft mij niet te vertellen dat de energieprijs dit jaar explosief is gestegen. De VS importeert minder olie dan veel andere landen – nogmaals, mijn vertrouwde Europa worstelt hier – wat betekent dat het minder geld uitgeeft aan de invoer van energie en daarom niet zo zwaar wordt getroffen als veel andere valuta’s.

Conclusie

Bovenstaande factoren zijn de belangrijkste. De onzekerheid lijkt niet snel te verminderen, aangezien het sentiment nog steeds bearish is en de angst hoog is. Hoewel de Fed andere centrale banken voor blijft wat betreft renteverhogingen, heeft het daarom niet het gevoel dat de sterkte van de dollar snel zal omkeren. Dit is natuurlijk allemaal speculatie en de energieprijsstelling is nog steeds een wildcard (wie weet wat er in Oekraïne gebeurt) en kan van invloed zijn, maar over het algemeen is er niets dat wijst op een abrupte inperking van de kracht van de dollar.

En hey, hoop voor mij op het beste – ik ben een Iers (euro) kind dat dit vanuit Miami schrijft. Het worden voor mij boterhammen met pindakaas voor ontbijt, lunch en diner als dit nog veel langer doorgaat…

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% van CFD accounts verliezen geld